Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Kabinet voert btw-motie Eerste Kamer niet uit

Camedy.nl  |  20-12-2010
AMSTERDAM - Het kabinet zal de btw-motie van de Eerste Kamer niet uitvoeren en houdt vast aan de verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes. Wel zal het kabinet de ontwikkelingen in de kunstwereld de komende tijd nauwgezet volgen, schrijft het de senaat maandag.

Als blijkt dat de verhoging van de btw op toegangskaartjes van 6 naar 19 procent ''onevenredig schade toebrengt aan de sector'', dan zal het kabinet dit nadrukkelijk betrekken bij een nieuwe visie op het belastingstelsel, die volgend voorjaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Belastingplan
De Eerste Kamer kan de btw-verhoging nu alleen nog tegenhouden door dinsdag het hele belastingplan te verwerpen, maar die kans wordt niet groot geacht. Het debat over het belastingplan begint maandagavond.

Het kabinet schrijft in de brief aan de senatoren dat de afgelopen week in de Tweede Kamer nog wel is gepolst of een wijziging van het eerdere btw-voorstel kans van slagen zou hebben, maar die kans bleek ''nihil''.

Eerder blokkeerde de PVV in de Tweede Kamer al een voorstel om de maatregel aan te passen of later in te voeren.

Verzet
Het kabinet wil met de btw-verhoging op kaartjes en kunstvoorwerpen in totaal 90 miljoen euro ophalen. In de Tweede Kamer was er ook veel verzet, maar drie alternatieven en een motie om de maatregel later in te voeren werden allemaal verworpen.

Behalve de samenwerkingspartijen VVD, CDA en PVV waren ook de ChristenUnie en de SGP voor de btw-verhoging.

Motie
De Eerste Kamer nam daarna een motie van PvdA-fractievoorzitter Han Noten aan, waarin het kabinet wordt gevraagd af te zien van de verhoging. Alle oppositiepartijen stemden daar voor en ook de regeringspartijen VVD en CDA waren niet gelukkig met de belastingverhoging.

Premier Rutte zegde toe ''heel serieus'' te kijken naar de motie, maar stelde tegelijk dat afstemmen van het belastingplan wat hem betreft een ''nucleair scenario'' was.

Teleurgesteld
Marianne Manders van concertorganisator Mojo Concerts zegt enorm teleurgesteld te zijn. "Het gaat vele arbeidsplaatsen kosten en we houden rekening met 10 procent minder bezoekers."

Directeur Hans Ligtermoet van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM): ''Het is onbegrijpelijk dat het kabinet niet nadenkt over de gevolgen van de btw-verhoging. Wat me persoonlijk nog het meeste stoort, is dat er geen overleg is geweest met de evenementensector. We verkopen immers miljoenen kaartjes. Voor ons is dit een rampscenario.

Kapot
Erwin van Lambaart, voorzitter van VVTP, de Vereniging van Vrije Theaterproducenten, en algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties: ''Ik ben intens teleurgesteld. Het is geen beleid om eerst iets kapot te maken en daarna te gaan repareren. Men kent de effecten van deze maatregel heel goed uit allerlei rapporten van onderzoeksbureau's en daar blijkt de schade voor de sector uit."

"Er kunnen 2500 arbeidsplaatsen verloren gaan en er is sprake van 13 procent additionele vraaguitval. Toch zet men door, dat verdient de sector niet. Iedereen moet bijdragen aan de bezuinigingen maar dit is zo extreem.''

Bron: ANP

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment