Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Comedytrain-documentaire Erop of Eronder bij de VARA

Camedy.nl  |  29-04-2011
Op zondagavond 5 juni zendt de VARA tijdens de Humorweek de documentaire ‘Erop of Eronder’ uit, waarin Michiel van Erp een portret schetst van de Comedytrain als opleidingsinstituut voor jonge en ambitieuze stand-up comedians.

Stand-up comedians hebben een onontkoombare drang om helemaal in hun eentje een publiek te willen veroveren met hun persoonlijke blik op de wereld. Daarbij zijn ze in continu gevecht met hun publiek en zichzelf. “Wordt er niet gelachen, dan komt het door jou – en door jou alleen”.

Dit jaar bestaat Comedytrain 20 jaar. Het was het eerste Nederlandse gezelschap van stand-up comedians en heeft vele succesvolle artiesten voorgebracht als Theo Maasen, Jan Jaap van der Wal en Hans Teeuwen. Het werd in 1990 door Raoul Heertje opgericht als podium voor stand-up comedy in Nederland. Het moest een platform worden waarbinnen jonge talenten konden proefdraaien en het vak konden leren van komieken die al wat verder waren. Heertjes Comedy 'paraplu' was vrij idealistisch. Niets moest en alles mocht. Geen druk van buitenaf en de Train als veilige haven. Nu, 20 jaar later, vervult het die rol nog steeds.

In ‘Erop of Eronder’ volgt Michiel van Erp vier jonge ambitieuze comedians die onder het kritisch oog van de oudere garde werken aan hun carrière . Hij laat zien hoe René van Meurs, Henry van Loon, Martijn Koning en de onlangs tragisch verongelukte Floor van der Wal worstelen met hun vak.

Omdat ze als comedian grappen maken vanuit hun persoonlijke kijk op de wereld zijn ze continu in gevecht met zichzelf, het publiek en succes. Wie ben ik? Wat is mijn authentieke blik op wereld? Hoe bouw ik mijn podiumpersoonlijkheid op? Hoe blijf ik eerlijk? Ga ik niet voor de makkelijke lach? En wat als er geen lach komt?

‘Erop of Eronder’ laat zien hoe deze worsteling  ertoe leidt dat het vak van stand-up comedian een niet te benijden eenzaam vak kan zijn en hoe jonge comedians vechten voor hun bestaansrecht op het podium.

Over Michiel van Erp
Michiel van Erp begon in 1992 met het maken van documentaires voor de VPRO en de VARA. Voor de VARA maakte hij vanaf 1996 verschillende documentaire reeksen onder de noemer Lang Leve…, waarvoor hij nationale en internationale prijzen won. Ook maakte hij films over de Zangeres Zonder Naam (Vergeet Mij Niet, 2002), schrijfster Connie Palmen (Op zoek naar de Heilige Tijd, 2005), actrice Sylvia Kristel (Nu, 2007) en fotograaf Erwin Olaf (On Beauty and Fall, 2009). Daarnaast maakte hij de bioscoopdocumentaires Pretpark Nederland (2006) en Angst (2009), de documentaire File (2008) en de reeks Welkom in Nederland (2007-2009).

‘Erop of Eronder’ is een coproductie van de VARA en De Familie Televisie & Filmproducties en kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

regie:              Michiel van Erp
reserach:         Mas van Putten
camera:           Mark van Aller
geluid:             Rob Dul
muziek:           Perquisite
producenten:  Monique Busman & Michiel van Erp

‘Erop of Eronder’, zondag 5 juni 2011 om 22.25 uur bij de VARA op Nederland 3
 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping