Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Donderdag actie-dag TIN

Camedy.nl  |  15-06-2011
Op donderdag 16 juni wordt bij voorstellingen door heel Nederland actie gevoerd voor behoud van het Theater Instituut Nederland.

Schouwburgen, cabaretiers, acteurs, zangers en dansers roepen met het voorlezen van een statement het Nederlandse publiek op de handtekeningenactie op http://www.tin.nl/petitie te steunen.  Deelnemers aan de actie zijn onder andere de cast van de producties van Stage Entertainment zoals Mary Poppins, Zorro, La cage aux folles en Petticoat. Verder neemt Huub Stapel stelling tijdens zijn voorstelling in Heerlen en wordt er donderdag een statement voorgelezen in M-lab, theater Pepijn en bij Het Nationale Toneel.

Theaterpersoonlijkheden als Halina Reijn, Youp van ’t Hek en Jon van Eerd werkten mee aan een speciaal actiefilmpje dat nu te zien is op Youtube. Ook met dit filmpje wordt het Nederlandse publiek opgeroepen om de petitie voor behoud van het TIN te tekenen. Afgelopen vrijdag liet staatssecretaris Halbe Zijlstra zwart op wit weten dat er vanaf 2013 een abrupt einde komt aan de subsidie voor het TIN. Dat betekent het einde van een unieke theatercollectie die al sinds de 19e eeuw wordt verzameld en getoond in talloze publicaties, presentaties en tentoonstellingen. Met de verzamelde handtekeningen – inmiddels meer dan 13.000 in één week - wil het TIN de Tweede Kamer op 27 juni overtuigen zich tegen voornemens van Zijlstra uit te spreken.

Hieronder volgt het statement dat op donderdag 16 juni in veel theaters wordt voorgelezen. Daarna volgt de tekst van de petitie ‘Steun behoud van cultureel erfgoed’ die is terug te vinden op http://www.tin.nl/petitie

Dames en heren, mag ik nog een ogenblik uw aandacht.

De voorstelling is afgelopen. U gaat zo naar huis. En dan is deze avond herinnering. Maar er is een plek waar de herinneringen aan al die voorstellingen en aan alle artiesten worden bewaard. Al bijna honderd jaar. Dat is Theater Instituut Nederland. Daar wordt de geschiedenis van het Nederlandse theater verzameld, bewaard en gepresenteerd.

Nu wil de Nederlandse regering de subsidie aan het Theaterinstituut stopzetten. Helemaal. Dat betekent het einde van het theatererfgoed. Dan blijft er na de voorstelling echt niets meer over. Wij willen dat het Theater Instituut blijft. U hopelijk ook. U krijgt bij de uitgang een flyer. Daar staat op dat u een petitie kan tekenen. Doet u dat alstublieft allemaal. Want Theater Instituut Nederland moet blijven. Zodat u en volgende generaties nog eens kunnen beleven wat u vanavond heeft meegemaakt.

Dank u wel.


Bron: Musicalworld

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment