Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Universiteit laat mensen lachen

Camedy.nl  |  18-06-2011
LEUVEN - Wetenschap is een ernstige materie. Maar met het onderzoek over humor mag wel eens gelachen worden. Daarom organiseert deze onderzoeksgroep van de KULeuven dinsdag een Bal Humoral.

Aan de faculteit Letteren buigen enkele onderzoekers en de studenten, die het vak Humor en creativiteit in taal kozen, zich al vier jaar over humor in spontane gesprekken. Dat leverde een aanzienlijke databank met grappige gesprekken op. Aan de hand van dit materiaal boksten de onderzoekers Bal Humoral in elkaar, een humorevent dat dinsdagavond plaatsvindt in de gebouwen van de KULeuven.

Stiekem opgenomen
Het materiaal voor het onderzoek werd verzameld door de studenten. Zij kregen opnameapparatuur mee naar huis, om daar op jacht te gaan naar spontane gesprekken en die achteraf te analyseren. 'De gesprekken zijn meestal opgenomen met verborgen materiaal dat ze hadden geplaatst in hun studentenkamer, op familiefeesten etc. Daaruit knipten ze vijf grappige minuten. De databank die we zo vergaard hebben, stellen we nu open voor iedereen', zegt onderzoeker Bert Oben (30) uit Muizen.

Dit onderzoeksmateriaal zal bovendien dienen als basis voor het Bal Humoral. 'Het wordt een soort wedstrijd, waarin we proberen na te gaan wat grappiger is: mensen in alledaagse situaties of professionele comedy? Leuvenaar Lennaert Maes, die onlangs nog op het Leids Cabaret Festival het publiek het hardst kon laten lachen, presenteert het geheel en staat in voor de muziek. Daarnaast zal het improvisatiegezelschap Improfiel vanuit de databank vertrekken voor zijn acts. 'Ze gebruiken bijvoorbeeld quotes uit de opnames of ze proberen aan een extreme anekdote uit onze studie een waanzinnig einde te breien', zegt Oben.

Ook de Leuvense stand-upcomedian Seppe Toremans doet mee. 'Hij zal die avond proberen om met het publiek een universele formule op te stellen voor goede humor, iets wat uiteraard onmogelijk is', zegt Oben. 'Maar hij kan altijd proberen. Het is onmogelijk te voorspellen wat grappig zal zijn, want humor ontstaat pas in interactie. Wij proberen te ontdekken waarom mensen iets grappigs vinden.'

"Een Belg en een Nederlander...."
Al bestaan er wel grote kanshebbers om veel mensen aan het lachen te brengen. 'Volgens een theorie is humor een vorm van verbale agressie, een spel met winnaars en verliezers. In ons materiaal wordt heel vaak gelachen met stereotypen, zoals de West-Vlaming en de Nederlander. Wie dat doet, voelt zich beter. Zulke moppen hebben dus veel kans om universeel te zijn', stelt Oben.

Het Bal Humoral richt zich op een ruim publiek. 'Onze timing, midden in de examens, kan misschien studenten afschrikken, maar we hopen dat ze toch een uurtje kunnen vrijmaken om te ontspannen', zegt Oben.

Dinsdag, 20 uur aula MSI03.18 (Blijde Inkomststraat21 in Leuven).

Afbeelding: Lennaert Maes
Fotografie: Jaap Reedijk


Bron: Nieuwsblad.be

  Volgend bericht: Bianca Krijgsman zwanger
  Vorig bericht: Dolf Jansen presenteert Zomerspijkers

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment