Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Roel C. Verburg in eerste TatataTaal van Van Muiswinkel

Camedy.nl  |  08-11-2011
Vanaf vanavond presenteert Erik van Muiswinkel voor de NTR een nieuw programma over de Nederlandse taal. In TatataTaal zullen elke aflevering drie taalvirtuozen het tegen elkaar opnemen.

Hieronder alvast een overzicht van de gasten:

Aflevering 1: dinsdag 8 november
Te gast: stand-upcomedian Roel C. Verburg, tekstschrijver Ivo de Wijs en Koefnoen-maker Owen Schumacher

Onderwerp: Naast het Nederlands bestaan er in ons land tal van geheimtalen en kunsttalen. Die vormen een dunne rode draad in deze aflevering van TatataTaal! Wat weten Roel, Ivo en Owen van het Klingon, Spokaans of Esperanto? Welk nieuw werk levert dit op?

Aflevering 2: dinsdag 15 november
Met: cabaretier Pieter Derks, plezierdichter Frank van Pamelen en puntdichter Jan J. Pieterse

Onderwerp: Wat kunnen deze drie taalvirtuozen met de meest recente varianten van het Nederlands, zoals straattaal en SMS-taal? Hoe luidt hun nieuwe versie van het gedicht Insomnia van J.C. Bloem? En zijn zij in staat de raadsels die online vertaalmachines opleveren, op te lossen?

Aflevering 3: dinsdag 22 november
Met: stand-upcomedian Martijn Koning, actrice Wimie Wilhelm en cabaretier Onno Innemee

Onderwerp: Hoe zit het met taal en onze hersenen? Het complete antwoord kan ook dit programma niet geven, maar de vraag inspireert de spelers van vanavond wel tot enkele hilarische en virtuoze taalmomenten. Met de taalknobbels van Martijn, Wimie en Onno zit het wel goed.

Aflevering 4: dinsdag 29 november
Met: comedian Roué Verveer, entertainer Mylou Frencken en cabaretier Marcel Verreck

Onderwerp: Erik van Muiswinkel vond de inspiratie voor deze aflevering in de naamkunde. Namen van mensen, dingen, en van de spelers zelf natuurlijk. Daarnaast spelen zij rijmenderwijs een bankoverval en laat Mylou zich helemaal gaan in haar nieuwe versie  van de Mei van Herman Gorter.

Aflevering 5: dinsdag 6 december
Met: cabaretier Jeroen Woe, singer-songwriter Roos Rebergen en alleskunner Peter Heerschop

Onderwerp:‘Een taal is een dialect met een leger en een vloot. Een dialect dat gewonnen heeft.' Aldus Erik van Muiswinkel in TatataTaal!, waarin gespeeld wordt met taal en dialecten. De taal in dit programma wordt pas echt onbegrijpelijk wanneer moet worden geraden waar door een computer automatisch uit het Koreaans of Japans in het Nederlands vertaalde teksten in hemelsnaam over gaan.

Aflevering 6: dinsdag 13 december
Met: schrijfster Lydia Rood, woordkunstenaar Kees Torn en cabaretière Dorine Wiersma

Onderwerp: Op een wonderbaarlijk eenvoudige en tegelijk complexe manier leren wij een taal. Erik en de spelers van vandaag laten zich voor hun taalcapriolen inspireren door kinderen die Nederlands aan het leren zijn, zoals ze dat vroeger zelf hebben gedaan. Van gebrabbel tot gebral: allemaal TatataTaal!

Aflevering 7: dinsdag 20 december
Met: schrijfster Iris Koppe, cabaretier Mike Boddé en zangeres Mylène d'Anjou

Onderwerp: Het Nederlands is een gulle taal. Het leent net zo gemakkelijk woorden aan andere talen als het zelf woorden uit het buitenland importeert. Dat gegeven is een dankbare inspiratiebron voor de spelers van vandaag. Hoe ‘Nederlands' zijn hun bijdragen?

Aflevering 8: dinsdag 27 december
Met: cabaretier Niels van de Laan, cabaretière Lenette van Dongen en schrijver Arjen Lubach

Onderwerp: Alleen dode talen ontwikkelen zich niet. Het Nederlands is springlevend en verandert dus steeds. Dat gaat vanzelf, maar er zijn ook mensen die daar een extra steentje aan hebben bijgedragen. Wie dat onder anderen zijn, ontdekken de spelers vandaag. En helpen zij zelf het Nederlands weer een stukje verder?

De uitzendingen zijn van 8 november t/m 27 december 2011 te zien, om 20.25 uur op dinsdagavond van Nederland 2.

Bron: Bunker Theaterzaken

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping