Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Winnaar misleidt jury Leids Cabaret Festival

Camedy.nl  |  12-02-2012
Dat de kersverse winnaar van het Leids Cabaret Festival goed acteerde staat buiten kijf. Hij acteerde zelfs zo goed dat niemand doorhad dat hij slechts twee eigen grappen had.

Het kwalijkste is dat de jury ook totaal niet heeft doorgehad dat de cabaretier grappen heeft gestolen. Later werd zelfs duidelijk dat hij ook grappen heeft gekocht van collega comedian Bram van der Velde van het Comedy Café. Ook gebruikte hij van deze comedian materiaal dat al zes jaar lang gespeeld is in het stand-up comedy circuit.

Camedy.nl  zat in de zaal tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival en begon bij het optreden van Omar Ahaddaf te strepen; de grappen kwamen namelijk erg bekend voor.

In de pauze confronteerde Camedy.nl de aanwezige Bram van der Velde met hetgeen er geconstateerd werd. Van der Velde bevestigde met lacherig gezicht: "ik ben er goed voor betaald, maar.." voegde hij eraan toe "hij mag dit materiaal niet spelen in het Comedy Café, dan heeft ie een probleem."

Pijnlijk is vooral ook dat in het juryrapport de grap wordt geroemd over de Israelische en Palestijnse kwestie, nota bene een grap van Bram, die deze grap al jaren speelt. Voor de grap over de deurwaarder geldt hetzelfde, evenals de 'taxi-grap'. Ook een actuele sterke grap over de Elfstedentocht kwam uit de pen van Van der Velde.

Na de uitreiking spreekt Camedy.nl nog met Onno Innemee. De bekende cabaretier vertelt ook zijn twijfels te hebben gehad bij één grap. Dit was inderdaad een terechte twijfel, want Ahaddaf gebruikte letterlijk de grap die Klaas van de Eerden ook al eens op het podium vertelde over 'Fransen en hun taal'.

De enige grappen van de hand van Ahaddaf waren grappen als 'arm is moedig en rijk is dom' en 'ik wacht op de bus en toen zei de politie: kom daar van af'. Daarbij komt ook nog dat Ahadaf  wegens gebrek aan creativiteit op een zijspoor was geraakt in het Comedy Café. Geloofwaardig wordt zijn sterke finale-opteden daardoor minder en minder.

Het is buitengewoon verwonderlijk dat al deze 'bijzonderheden' geen moment zijn opgevallen bij de organisatie en de jury van het meest prestigieuze cabaret festival van Nederland. Je mag toch verwachten van een dergelijke organisatie dat er de nodige research wordt gedaan naar de auditanten of op zijn minst naar de finalisten. De organisatie van het festival mag verweten worden dat zij onvoldoende hun werkveld hebben betreden en vanuit hun ivoren toren, met een afwachtende 'TV-talentenjacht mentaliteit', dachten hun auditanten te kunnen beoordelen. Op deze manier bevuilt de organisatie zijn eigen nest behoorlijk.

Wat de waarde van het VARA Leids Cabaret Festival anno 2012 nog is, mag na deze vaststelling gerust hardop afgevraagd worden.

Upd 17:23 uur
Inmiddels is er ook beeldmateriaal opgedoken van Bram van der Velde. Dit speelde hij in augustus 2011 tijdens zijn gast-optreden in Toomler. In het eerste gedeelte is de 'grap van Omar' te horen, gevolgd door het origineel van Bram.

Ook reageert Klaas van der Eerden op het nieuws:

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment