Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Maarten van Roozendaal overleden

Camedy.nl  |  01-07-2013
De kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal is vandaag op 51-jarige leeftijd overleden. In februari werd bekend dat hij kanker had.

In 1994 brak Van Roozendaal door, toen hij de jury- en publieksprijs won op het Amsterdamse Kleinkunst Festival. Hij heeft in totaal twintig theaterprogramma's gemaakt.

Met zijn 'Rock 'n Roll-uiterlijk' en zijn rafelige stem week Van Roozendaal af van de 'mainstream chansonniers'. Hij werd geïnspireerd door zangers als Jacques Brel, Bram Vermeulen en Ramses Shaffy. Ook zitten er bluesinvloeden in zijn muziek.

In de periode voor zijn theaterdoorbraak speelde Van Roozendaal als zanger, toetsenist en drummer in diverse popbands. Ook schreef hij muziek voor theater- en dansvoorstellingen en voor televisieprogramma's als 'Knoop in je Zakdoek' en 'Sprookjeskast'.

Naast eigen werk maakte hij covers van liedjes van onder anderen Cornelis Vreeswijk en Drs. P. Ook schreef hij samen met Johan Hoogenboom de muziek voor de tv-serie 'Otje' naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

In de jaren 90 begon hij met zijn solo-voorstellingen met eigen Nederlandse liedjes. Op cowboylaarzen en met een fles wodka in de hand zong hij over het leven, de liefde, de dood en drank. Daarmee boekte Van Roozendaal direct groot succes.

In de jaren na zijn grote doorbraak op het kleinkunstfestival in Amsterdam won hij vele prijzen voor zijn liederen en theatervoorstellingen, zoals De Zilveren Harp in 1998 voor zijn cd 'Adem uit', de Annie M.G. Schmidtprijs in 2000 voor het nummer 'Red mij niet', de Poelifinario in 2008 voor zijn theaterprogramma 'Het Wilde Westen' en in 2011 de Dirk Witte Prijs voor zijn hele oeuvre.

Maarten van Roozendaal werd 51 jaar; zeven jaar jonger dan hij zelf had ingeschat op basis van zijn levensstijl.

Bekijk hier een kleine selectie uit het mooie archief van Maarten van Roozendaal

Bron: NOS

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment