Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Van Vleuten wint Prijs van de Kritiek

Camedy.nl  |  29-09-2013
Diederik van Vleuten heeft zaterdag 28 september de Prijs van de Kritiek 2013 in ontvangst genomen, de prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland.

In De Goudse Schouwburg overhandigde voorzitter Kester Freriks uit naam van De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) de bijbehorende sculptuur van beeldend kunstenaar Michiel Jansen aan Diederik.
 
Volgens de KNT is Diederik van Vleuten “Al vele jaren een vaste waarde op de Nederlandse podia. In de periode 1997-2009 vormde hij samen met Erik van Muiswinkel een duo dat tot de absolute cabarettop behoorde, dankzij de taalvirtuositeit, de muzikaliteit
en de slimme manier waarop de actualiteit werd becommentarieerd.

Eind 2009 hield dit tweemanschap op te bestaan en moest Van Vleuten de bakens verzetten. Wat een stille afgang in de coulissen had kunnen worden, draaide uit op een grandioze (her)uitvinding van zijn eigen theaterpersoonlijkheid.

Met zijn soloprogramma Daar Werd Wat Groots Verricht creëerde hij een compleet nieuw theatergenre. Hij vertelt hierin op lichtvoetige en hoogstpersoonlijke wijze een geschiedenisles over de koloniale geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder die van ‘ons Indië'. De voorstelling had een grote impact op mensen met een koloniaal verleden, maar ook de doorsnee-bezoeker werd getroffen door Van Vleutens soepele, losse en toch zo indringende vertelling.

In Buiten Schot, zijn tweede solo, zet hij die lijn voort. Ditmaal richt hij de spotlights op de Eerste Wereldoorlog. Opnieuw slaagt hij er glansrijk in een persoonlijke familiegeschiedenis subtiel te verweven met de grote geschiedenis. Van Vleuten weet als geen ander het grote wereldleed terug te brengen tot de menselijke maat en zodoende zijn publiek te vermaken én te raken. Dat is een talent dat weinigen gegeven is.

Het is om die reden dat de Kring van Nederlandse Theatercritici met volle overtuiging Diederik van Vleuten heeft aangewezen als de winnaar van de Prijs van de Kritiek 2013.”


De KNT is een breed opgezet samenwerkingsverband van recensenten van theater, dans, opera en muziek. De leden stemmen elk jaar op een instelling of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland die niet onopgemerkt mag blijven. De Prijs bestaat al vanaf 1967.

Fotografie: Katinka Krijgsman
 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment