Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Wim Helsen wint Poelifnario, Louise Korthals Neerlands Hoop

Camedy.nl  |  29-09-2013
Zondag 29 september zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen 2013 – de Poelifinario en de Neerlands Hoop – bekend gemaakt. Wim Helsen wint met zijn programma spijtig, spijtig, spijtig de Poelifinario 2013; de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Louise Korthals wint de Neerlands Hoop 2013, de cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

De uitreiking van de cabaretprijzen vond vanavond plaats in De Kleine Komedie te Amsterdam. Hier werden de juryrapporten van de genomineerden alsmede het State of the Art voorgelezen en de winnaars bekend gemaakt.

Jurycommentaar
 De jury zegt het volgende over spijtig, spijtig, spijtig van Poelifinario-winnaar Wim Helsen: “Het is een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes, (…). Wim Helsen stelt ons na een aantal topprogramma’s ook in spijtig, spijtig, spijtig niet teleur. Wim T. Schippers lijkt voor deze Vlaamse reus het woord ‘gekte’ te hebben uitgevonden.” Helsen won eerder de Poelifinario, in 2009 met zijn programma Het uur van de prutser. In 2004 won hij de Neerlands Hoop.

De Neerlands Hoop 2013 is voor Louise Korthals. Zij stond afgelopen seizoen met de voorstelling Vlieguur op het podium. “Wat een energie, wat een drive, maar bovenal: wat een geboren performer. Ze gebruikt een klassiek kleinkunstformat waarin ze zich duidelijk thuis voelt. Op haar beste momenten doet ze denken aan iconen van vorige generaties, zoals Jasperina de Jong en Adèle Bloemendaal”, volgens de cabaretjury.

Over de cabaretprijzen en de jury
Voor de VSCD Cabaretprijzen komen vormen van theateramusement in aanmerking, die gerekend worden tot de Nederlandse kleinkunst, te weten het cabaret- en chansonaanbod. Ook mengvormen van cabaret en/of chanson met kenmerken van onder meer toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime worden hiertoe gerekend. Het genre wordt gekarakteriseerd door zijn authentieke en professionele literair-muzikale inhoud, terwijl de jury van deze Nederlandse prijzen als voorwaarde stelt dat het programma overwegend Nederlandstalig is. In 2012 wonnen Richard Groenendijk en Ali B. de Poelifinario en de Neerlands Hoop.

De jury
De VSCD Cabaretjury 2013 bestaat uit voorzitter Erik Pals (algemeen directeur RO Theater); Laura Marcus (directeur openluchttheater Caprera); Patrick van den Hanenberg (journalist de Volkskrant); Nico Baars (directeur Westland Theater De Naald); Minou Bosua (De Bloeiende Maagden); Roel Coppelmans (directeur Posttheater Arnhem) en Mike Peek (freelance journalist en recensent kleinkunst).

Fotografie: Roger Cremers

 

  Volgend bericht: Dara Faizi overleden
  Vorig bericht: Van Vleuten wint Prijs van de Kritiek

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping