Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Nominaties VSCD cabaretprijzen bekend

Camedy.nl  |  16-06-2014
Zondag zijn de nomaties voor de Poelifinario 2014 en de Neerlands Hoop 2014 bekend gemaakt in het VARA radioprogramma Ha! Die Yora.

Ali B, Theo Maassen, Erik van Muiswinkel en Paulien Cornelisse maken kans op de Poelifinario. Emilio Guzman, Katinka Polderman en Martijn Koning zijn genomineerd voor de Neerlands Hoop 2014.

De Genomineerden

Juryquotes Poelifinario
Ali B – Ali B Bekend(t)
“Ali B is een rasentertainer, een die zijn publiek bij de les houdt met verhalen die ertoe doen, maar tegelijkertijd niet bang is zichzelf tegen het licht te houden. In Ali B bekend(t) daagt hij z’n toeschouwers uit net zo openhartig te zijn als hijzelf. Het leidt tot een vorm van publieksparticipatie die even respectvol als ontwapenend is.”

Theo Maassen – Einde Oefening
“Zelf vond Theo Maassen zijn oudejaarsvoorstelling maar niks. De jury oordeelde anders. Door de worsteling die aan Einde Oefening voorafging tot vorm te maken was het programma veel meer dan een goed geoliede grappenmachine. Het persoonlijke vloeide over in het grote verhaal. De individuele misère in de nationale. Maassen kan er niet onderuit zo als de jury niet onder hem uit kon: Einde Oefening is genomineerd voor de Poelifinario.”

Erik van Muiswinkel – Schettino!
“Engagement en ironie hebben bij Erik van Muiswinkel een gelukkig huwelijk gesloten. Deze cabaretier is geen doemdenker, er schuilt een optimist in hem, al toont die zich wel het liefst van zijn spottende kant. Met Schettino! laat Van Muiswinkel zien dat hij zich heeft ontwikkeld tot een van de beste conferenciers van ons land.”

Paulien Cornelisse – Maar Ondertussen
“Met hetzelfde gemak als ze in eerdere programma’s de buitenwereld onderwerp maakte van haar onconventionele blik legt Paulien Cornelisse in Maar Ondertussen haar binnenkant onder de loep. Op valse sentimenten zul je deze eigenzinnige verhalenvertelster niet betrappen. Wel op intelligente humor en een aangename dosis zelfspot.”

Juryquotes Neerlands Hoop
Emilio Guzman – Een dunne dekmantel
“Een dunne dekmantel van Emilio Guzman is een zelfonderzoek: eerlijk, dapper en persoonlijk. Verrassend is de vondst om actrice Pepita Steins Bisschop op te voeren als Guzmans geweten. De grappenwaterval heeft in dit nieuwe programma plaatsgemaakt voor milde spot – dat er niet per se hard gelachen hoeft te worden werkt bevrijdend.”

Katinka Polderman – Polderman baart zorgen
“Met minieme middelen een groots effect sorteren – Katinka Polderman doet het met haar ingenieuze decor in Polderman baart zorgen. Met een jaloersmakende fantasie creëert ze op het podium haar eigen universum. Wordt er door sommigen gemopperd dat het cabaretlied een kwijnend bestaan leidt, Polderman toont met haar ludieke vondsten dat het genre springlevend is.”

Martijn Koning – De Maand van Martijn (en: Het Jaar van Martijn)
“Vanuit de stand-up hoek rolde hij het theater in: Martijn Koning met zijn eerste avondvullende programma De Maand van Martijn. En hoe. Het improvisatietalent van deze comedian is verbluffend, zijn interactie met het publiek messcherp. Schijnbaar moeiteloos trekt hij lach na lach uit de zaal met zijn highspeed vertelde verhalen.”

De prijzen
De Poelifinario gaat naar die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De Neerlands Hoop is voor de meest belovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief. De prijzen worden sinds seizoen 2002-2003 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

De uitreiking
Op zondag 7 september 2014 worden tijdens een speciaal programma de winnaars bekend gemaakt. Het uitreikingsprogramma is onderdeel van de Nederlandse Cabaretdagen. Dit festival vindt plaats van 4 t/m 7 september in Den Bosch.

De jury
De VSCD Cabaretjury 2014 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum, Lelystad), Pietie van Veen (freelance programmeur Stadsschouwburg Haarlem & Het Park, Hoorn); Joukje Akveld (journalist); Vivienne Ypma (directeur De Kleine Komedie); Harry Kies (oud-cabaretproducent); Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten).

De VSCD
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters, concertzalen en festivals. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters, concertzalen en festivalpodia. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD elk jaar prijzen uit in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.

Wil je Theo Maassen in huis halen? Koop dan nu de onderstaande DVD's

Gerelateerde recensies

Emilio Guzman
  13-02-2010 Juryrapport Emilio Guzman
Erik van Muiswinkel
  04-11-2011 Erik van Muiswinkel - 4-8-'61


Banner Webshaping