Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Seth Gaaikema overleden

Camedy.nl  |  22-10-2014
Cabaretier Seth Gaaikema is dinsdagmiddag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was met hartklachten opgenomen in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en overleed daar ‘s middags op 75-jarige leeftijd.

Seth Gaaikema werd geboren op 11 juli 1939 in Uithuizen. Hij studeerde Nederlands en begon daarna met teksten schrijven. Dit deed hij onder meer voor Wim Kan. De domineeszoon voerde vanaf 1967 conferences op, maar pas in 1994 kreeg zijn voorstelling 'De wereld is stapelgek, nou wij nog' unaniem lovende kritieken. De pers noemde zijn shows voor deze conference nogal eens 'zwaar' of 'traag'. Over de stijl van Gaaikema waren de meningen verdeeld, met name voor zijn woordspelingen moest hij zich vaak verdedigen. Ook werd hij door velen te weinig confronterend gevonden.

In zijn oudejaarsconference van 1988 kwam Gaaikema openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.

Gaaikema was ook bekend van zijn vertalingen van grote musicals als My Fair Lady, Oliver, Les Misérables en The Phantom of the Opera. Ook schreef hij een zelf de musicals Swingpop en Publiek. In april 2001 kreeg Gaaikema de Musical Oeuvre Award.
Na 55 jaar besloot hij vorig jaar een punt achter zijn carrière te zetten. Zijn laatste voorstelling was afgelopen januari in de Stadsschouwburg in Groningen.


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment