Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Van Roozendaal en Goedemondt winnaars VSCD prijzen

Camedy.nl  |  17-11-2008
(Camedy.nl) Zondag 16 november jl. zijn in De Kleine Komedie in Amsterdam de Cabaretprijzen 2008 en de Oeuvreprijs van de VSCD uitgereikt. Maarten van Roozendaal won de Poelifinario en Ronald Goedemondt ontving de Neerlands Hoop. Kees Torn, de winnaar van de Poelifinario 2007 reikte beide prijzen uit. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overhandigde de VSCD Oeuvreprijs aan cabaretier Freek de Jonge. [b]Maarten van Roozendaal[/b] ontving de Poelifinario 2008 voor zijn programma Het Wilde Westen.

De Poelifinario is de VSCD Cabaretprijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De VSCD cabaretjury over de winnaar: 'In Het Wilde Westen lacht Van Roozendaal onze ontspoorde beschaving hard in het gezicht uit. Met meesterlijk gedoseerde emotie, sociaal en maatschappelijk engagement en muzikaal van het hoogste niveau. Tekstueel rijk, expressief en suggestief. Er lijkt geen einde te komen aan de ontwikkeling van Van Roozendaal en zijn secondanten Kracht en De Groot die door onbaatzuchtig musiceren elkaar tot grote hoogte opstuwen.' Ronald Goedemondt ontving de Neerlands Hoop, de VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker(s) die het grootste toekomstperspectief heeft/hebben. 'Met één simpel gebaar, een opgetrokken wenkbrauw, een onverstoorbare of juist licht panische blik zet hij zijn hilarische betogen kracht bij. Onder de absurde situaties die hij schetst zit echter een diepere laag die hem fascinerend maakt om naar te kijken en te luisteren. Hij heeft het lef om persoonlijk te zijn en zichzelf sterk te relativeren. Na het zien en horen van zijn shows zijn vele zaken uit het dagelijks leven niet zo gewoon meer als ze altijd leken', aldus de VSCD Cabaretjury.

Overige genomineerden voor de VSCD Cabaretprijzen 2008 Poelifinario 2008 Droog Brood met De kip met de gouden enkels, Herman Finkers met Na de Pauze, Sara Kroos met Bries, Jochem Myjer met De Rust Zelve Neerlands Hoop 2008 Voor de Neerlands Hoop nomineerde de jury één cabaretier: Ronald Goedemondt. Over de VSCD Cabaretprijzen en de jury Voor de VSCD Cabaretprijzen komen vormen van theateramusement in aanmerking, die gerekend worden tot de Nederlandse kleinkunst, te weten het cabaret- en chansonaanbod. Ook mengvormen van cabaret en/of chanson met kenmerken van onder meer toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime worden hiertoe gerekend. Het genre wordt gekarakteriseerd door zijn authentieke en professionele literair-muzikale inhoud, terwijl de jury van deze Nederlandse prijzen als voorwaarde stelt dat het programma overwegend Nederlandstalig is. [b]De VSCD Cabaretjury 2007-2008 bestaat uit:[/b] Doro Siepel (voorzitter), directeur Theater Zuidplein, Rotterdam; Ruud Buurman, zelfstandig journalist en tekstschrijver; Jan Gras, directeur Schouwburg De Meerse, Hoofddorp; Jeanne Kers, directeur/programmeur De Poorterij, Zaltbommel; Laura Marcus, directeur/programmeur Theater de Luifel, Heemstede; Joost Nuissl, theaterconsulent; Hijlco Span, presentator bij NCRV-radio; Peter Voorbraak, directeur Stadstheater, Zoetermeer [b]Winnaar VSCD Oeuvreprijs[/b] Vrijdag 7 november jl. werd bekend dat de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) de Oeuvreprijs aan Freek de Jonge toekent.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) wil met de Oeuvreprijs 2008 Freek de Jonge de hoogste eer geven voor de originaliteit en authenticiteit waarmee De Jonge's gehele oeuvre is doordrenkt. Vanaf het begin van zijn carriëre in Neerlands Hoop met Bram Vermeulen, tot en met zijn meest recente monoloog 'De laatste Lach'. Inhoudelijk getuigt het hele oeuvre van Freek de Jonge van een liefdevol geformuleerd sociaal en maatschappelijk engagement, dat voortdurend veel verder reikt dan de waan van de dag, aldus het bestuur van de VSCD. De Oeuvreprijs wordt door het bestuur van de Verenging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) toegekend aan één of meerdere podiumkunstenaars die met hun carriëre een grote en blijvende bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse podiumkunsten.


Bron: BPP/VSCD

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment