Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Wim Helsen wint Poelifinario

Camedy.nl  |  20-09-2009
(Camedy.nl) Wim Helsen heeft de Poelifinario gewonnen. Helsen kreeg deze belangrijke cabaretprijs zondagmiddag voor zijn voorstelling Het Uur van de Prutser. In 2004 won hij ook al de Neerlands Hoop voor zijn voorstelling Heden Soup.

De Poelifinario is in het leven geroepen door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) om theatermakers met het meest indrukwekkende programma van het seizoen te eren. Andere genomineerden voor de Poelifinario waren: Lenette van Dongen, Lebbis, Ronald Goedemondt, Kasper van Kooten en Schudden.
Wim Helsen ontving de Poelifinario uit handen van Maarten van Roozendaal, de winnaar van vorig jaar, die verklaarde dat de prijs vooral goed is voor "je eigendunk en zelfvertrouwen". Die leek Helsen wel te kunnen gebruiken, gezien zijn eerste reactie: "Diep in mij zegt een stem: gij verdient het eigenlijk niet, en iedereen weet dat ge het niet verdient." De jury roemt de timing van Helsen. "Gedurende de hele voorstelling weet hij de indruk te wekken dat alles wat hij zegt hem spontaan invalt. Maar elk woord, elke stilte, is gewogen om de maximale hilariteit of ontroering te bewerkstelligen." Alex Klaassen ontving de Neerlands Hoop. Hij kreeg deze voor zijn voorstelling Eindelijk Alleen. Deze cabaretprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende theatermaker (of theatermakers) met het grootste toekomstperspectief. Daniël Arends en Nathalie Baartman waren de andere genomineerden voor de Neelands Hoop.

Over Klaassen werd gezegd: "Zijn vermogen om zich in te leven in de eenzaamheid van de mens, knap laverend tussen tragedie en komedie, brengt tegelijk ontroering en hilariteit teweeg’, aldus de jury. ‘Klaasen kan ogenschijnlijk alles, maar is bovenal een fantastisch observator, acteur en zanger, die de schroef van ontroering steeds vaster aanraakt."

Fragment: Wim Helsen - Uur van de Prutser

Bron: Zwartekat

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping