Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

William Boeva wint 123 Comedy Award

Camedy.nl  |  02-04-2010
 De vakjury koos voor een goed geïntegreerde Turk, het publiek voor een brutale dwerg. En dat mag ook met zoveel woorden gezegd worden.

De spoeling wordt stilaan wel erg dun. Drie van de vier kandidaten voor deze 123 Comedy Cup toerden eerder dit jaar al onder de vlag van 'Get up stand up'. Geen van hen staat al langer dan een jaar op het podium. En dit was dan al een selectie uit enkele tientallen inzendingen. We moeten er dus van uitgaan dat de comedians die het niet haalden nog minder grappig waren dan Wilfried Van der Elst, van beroep dierenoppasser in de zoo. In die hoedanigheid probeert hij het nu ook als komiek, in zijn werkkledij. Wilfried is zonder twijfel een sympathieke gast (van middelbare leeftijd) maar zijn moppen hebben een baard tot op de grond en zijn verhaaltjes horen eerder thuis in het café of de bedrijfskantine. De man leek ook bloednerveus, praatte veel te snel en binnensmonds. En toch hebben wij hem de afgelopen maanden twee keer aan het werk gezien in een theater, op evenementen die pretenderen nieuw talent aan de oppervlakte te brengen.

Het Gentse duo Bezoek uit de Ruimte bracht onvervalst cabaret, een perfect voorbereide tekst met twee fijne liedjes en een hilarisch dansje. Een beetje studentikoos misschien maar tien minuten is te kort om een volwaardig oordeel te vellen over dit soort theater. Daarvoor zouden de deelnemers minstens twintig minuten moeten krijgen in plaats van de schamele tien die hen nu toebedeeld werden.

Erhan Demirci was ons al in positieve zin opgevallen in 'Get up stand up'. Zijn integratieverhaal doet denken aan dat van de Nederlandse succeskomiek Najib Amhali, met dat verschil dat Erhan zich in Brussel ook een echte Vlaming voelt. Goede hoofddoekgrap en mooie omdraaiing van het het 'Ik ben gaan racist maar...' thema. Van deze man gaan we nog horen. De vakjury van 123 Comedy Cup riep Erhan Demirci in Antwerpen uit tot winnaar.

Maar de stemmen van het publiek (goed idee) gaven de doorslag. William Boeva was zenuwachtig en had minder vertrouwen dan in 'Get up stand up' maar wist toch als enige de zaal in te pakken. Met humor die vooral zijn eigen levenssituatie als dwerg betrof. Boeva was de verdiende winnaar van deze vierde editie maar blijft voorlopig wel een one trick pony.

De minderheden hebben in elk geval de comedy ontdekt, en dat is op zich een prima zaak. Nu nog de juiste balans vinden tussen zelfspot en het counteren van vooroordelen.

Maar de nieuwe generatie zal het niet gemakkelijk hebben om nog een plaatsje onder de zon te vinden. Het zeer entertainende MC-werk van David Galle (winnaar van de Comedy Casino Cup 2009) en de voorstelling van Bert Gabriëls na de pauze verhielden zich tot de wedstrijd als de Jupiler League tot het bedrijfsvoetbal. De tv-bekendheid (Zonde van de zendtijd) heeft Gabriëls zichtbaar meer zelfvertrouwen gegeven, en ook zijn materiaal hakte er stevig in. Beste show die we dit jaar al gezien hebben.

Bron: www.nieuwsblad.be

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerde recensies

William Boeva
  22-01-2012 3e Auditie Leids Cabaret Festival


Banner Webshaping