Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Finkers eert Toon Hermans op eigen wijze

Camedy.nl  |  08-09-2010
Maandagavond bracht Herman Finkers op geheel eigen wijze een speciaal eerbetoon aan Nederlands meest geliefde entertainer, Toon Hermans.

Nadat Karin Bloemen en Stef Bos de adembenemende medley zongen van Sien, laat eens zien, Vogeltje wat zing je vroeg en Vader gaat op stap, stapte Finkers voor het publiek geheel onverwachts naar voren en stelde zich voor als Nico Kleinhout. De cabaretier zat onherkenbaar opgesteld als cellist tussen het 82-koppig tellende Metropole Orkest. Finkers bracht de conference als een ware erfenis van Toon.

De conference, waarmee Finkers het publiek compleet verbaasde, beschrijft een man die in een orkest speelt en redelijk op de achtergrond, de dagen van zijn leven slijt. Een licht jaloerse ondertoon was de basis van zijn monoloog. Jaloers op de dirigent, jaloers op de violisten en solisten en thuis een saai leven zonder vrouw en kinderen. Kortom: een underdog type, zoals Toon al zoveel typetjes neerzette in zijn onemanshows. Zelf kroop Toon in zijn carrière een keer eerder in de rol van Nico Kleinhout.

Herman Finkers: “Toon was zo perfect in timing en uitstraling dat niemand zijn conferences zo goed kan brengen als hij dat deed. Toen ik werd benaderd, had ik twijfels. Maar het belangrijkste argument voor mij is dat Toon de conference maar één keer heeft opgevoerd. En zeg nou zelf… De mogelijkheid om op deze manier een speciale ode te brengen aan een fantastisch persoon, een theatergenie is wel een hele bijzondere eer.”

Grote namen als Guus Meeuwis, Karin Bloemen, Stef Bos, Rowwen Hèze, Sara Kroos en Jurk zongen vanavond liedjes van Toon Hermans op het plein van Sittard. Zij werden daarbij muzikaal begeleid door het Metropole Orkest. Het publiek kreeg Toon zijn liefste liedjes weer te horen als De appels op de tafelsprei, 24 rozen, Ballonnetje, Lente me, Sien laat es zien, Méditerranée en het mooie lied dat Toon vlak voor zijn overlijden schreef Als de liefde niet bestond.

De presentatie was in handen van de Limburgse Chantal Janzen. Cornald Maas deed backstage verslag van het concert.

AVRO Muziekgala: Tribute Toon, 11 september om 20.15 uur op Nederland 2.

Bron: Website Shownu

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping