Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Comedytrain viert jubilieum dubbel

Camedy.nl  |  08-09-2010
Comedytrain is 20 jaar geworden. Dat wordt gevierd met een speciale Jubileumtour, maar ook de website van Comedytrain en hun thuishonk Toomler ziet er verjaardagsmooi uit. De website is compleet vernieuwd.

Het is nu 20 jaar geleden dat Comedytrain - het Amsterdamse comedy collectief - stand-up comedy in Nederland introduceerde. Dat wordt groots gevierd met een uitgebreide Jubileumtour die wordt ingeleid met een bijzondere happening in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 25 oktober a.s. De kaartverkoop voor dit bijzondere optreden, waaraan praktisch alle Comedytrainleden deelnemen, gaat a.s. zaterdag 11 september van start.

Comedytrain – in 1990 opgericht door de broers Raoul en Eric Heertje – is het eerste stand-up comedy collectief van Nederland en ligt daarmee aan de basis van de opkomst en ontwikkeling van comedy in de lage landen. Tot de eerste leden van het collectief behoorden o.m. Theo Maassen, Hans Teeuwen, Pieter Bouwman, John Jones, en Owen Schumacher.

Begonnen in kroegen en het Betty Asfalt Theater, kreeg Comedytrain halverwege de jaren negentig haar eigen vaste stek: Theatercafé Toomler, onder het Hilton Hotel te Amsterdam-Zuid. Onder artistieke leiding van Raoul Heertje ontpopte Comedytrain zich daar tot de ultieme kweekvijver voor komisch talent. Vele leden ontwikkelden zich tot bekende cabaretiers en talloze radio- en televisieprogramma’s deden en doen een beroep op de acteer-, presenteer- en schrijfkunsten van het gezelschap.

In 2006 droeg Raoul Heertje het artistieke leiderschap over aan Jan Jaap van der Wal.

Comedytrain telt momenteel ruim 40 leden waaronder grote namen zoals Theo Maassen, Hans Teeuwen, Najib Ahmali, Lenette van Dongen, Ronald Goedemondt, Marc-Marie Huijbregts, Hans Sibbel, Eric van Sauers, Micha Wertheim, maar ook jong, opkomend talent als Daniël Arends, Stefan Pop, Henry van Loon, Thijs van Domburg, Emilio Guzman en vele anderen.

Het jubileumseizoen zal op 25 oktober 2010 een knallende start kennen met een grootse show in de Stadsschouwburg te Amsterdam waaraan vele leden van Comedytrain op de één of de andere manier zullen deelnemen. Daarna start een uitgebreide Jubileumtour doorheen het ganse land: maar liefst 55 theatershows. Daarnaast zal het hele jubileumjaar in thuishonk Toomler speciale programmering plaatsvinden.

Vandaag gaan de compleet vernieuwde websites van zowel Comedytrain als hun thuishonk, theatercafé Toomler, online. Op de nieuwe 'frontpage' kun je kiezen waar je precies heen wilt.; naar Comedytrain of Toomler. Om het twintigjarig bestaan extra in de verf te zetten is er een compleet nieuwe huisstijl ontwikkeld met als blikvanger een fabelachtige reeks portretfoto’s van alle Comedytrain comedians.

Fragment: Emilio Guzman in Toomler (VARA presenteert Comedytrain...)

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping