Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

VSCD-prijzen voor De Breij en Cornelisse

Camedy.nl  |  27-09-2010
AMSTERDAM (ANP) - Claudia de Breij is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De cabaretière kreeg de prijs voor haar voorstelling Hete vrede, maakte de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) zondag bekend.

Paulien Cornelisse won de Neerlands Hoop, de VSCD-cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De twee winnaars kregen de prijzen zondag uitgereikt in De Kleine Komedie in Amsterdam. Het is voor het eerst sinds de instelling van de cabaretprijzen in 2003 dat twee vrouwelijke cabaretiers met de hoogste eer strijken.

Juryrapporten:
Paulien Cornelisse Paulien Cornelisse kijkt en luistert op een buitengewone manier en zet dat om in oorspronkelijke gedachten. Op het eerste gezicht staat er een ‘gewoon’ mens op het podium. Met een wat trage motoriek, een beurtelings verbaasd en nieuwsgierig gezicht en een stem waarin verveling en depressie zijn te horen. Maar zij is tegendraads en vernieuwend en heeft een verrassend originele geest, waaruit eigenzinnige humor rond taal en bizarre vondsten ontspruiten en waarmee zij een zaal anderhalf uur weet te boeien en te vermaken.

Claudia de Breij / Hete Vrede Claudia de Breij heeft zichzelf verdiept in de huidige tijd en heeft de grote innerlijke noodzaak ons daarover kalm en weloverwogen het vuur aan de schenen te leggen. Zij legt vingers op onze, maar evengoed haar eigen zere plekken. Of zij nu priemt of aait, het effect ervan is groot. Evenals van de vragen die zij stelt: ben je goed of fout, ben je laf of dom, neem je je eigen verantwoordelijkheid, zijn we eigenlijk niet allemaal NSB’ers? Hete Vrede is een méér dan geslaagd cabaretprogramma; intelligent bedacht, fraai van vorm, hilarisch van toonzetting, met prachtige liedjes en een puik drietal muzikanten. Misschien wel cabaret zoals cabaret ooit bedoeld moet zijn geweest.

Fragment: Uiteiking Poelifinario

Bron: ANP

Wil je Claudia de Breij in huis halen? Koop dan nu de onderstaande DVD'sBanner Leading Entertainment