Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Don Quishocking-lid Anke Groot overleden

Camedy.nl  |  27-09-2010
AMSTERDAM - Anke Groot (1941), vanaf het begin lid van cabaretgroep Don Quishocking, is zondag in haar woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Groot zat samen met haar man George in het gezelschap, dat in de jaren zeventig en tachtig furore maakte met veelal maatschappijkritische en bespiegelende programma's. Anke Groot was ernstig ziek.

Anke Groot was de enige vrouw in de groep, die verder bestond uit haar echtgenoot, Fred Florusse, Pieter van Empelen en Jacques Klöters. Het gezelschap kwam voort uit het studentencabaret. Ze bleef tot 1982 bij de groep die ze in de vele liedjes met haar bijzondere stem een heel eigen geluid gaf, onder meer in het welbekende melancholieke De Oude School. Tot 2001 was Groot docent tekstinterpretatie en literatuur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Don Quishocking maakte sinds 1967 elf programma's, waarvan drie in wisselend gezelschap na het tijdelijk uiteenvallen in 1982. Een van de opvallendste blijft Wij Zijn Volstrekt In De War, kort daarvoor, middenin de Bhagwan-periode van het echtpaar Groot. Het oprechte onbegrip van met name Jacques Klöters over 'het oranje' speelde een grote rol in de voorstelling, die zowel het publiek als het gezelschap zelf in verwarring bracht. Daarna stapte Anke Groot uit de groep.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival (bekend om zijn ereprogramma's over onder meer Simon Carmiggelt, Jules de Corte en Wim Kan) bracht in 2007 een hommage aan het cabaretgezelschap. Jonge theatermakers lieten zien hoe Don Quishocking hen inspireerde, maar de heren gaven zelf ook acte de présence. (ANP)

Fragment: Don Quishocking (uit Andermans Veren)

Bron: ANP

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Leading Entertainment