Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Jasper van Kuijk wint 45e editie Cameretten

Camedy.nl  |  28-11-2010
Op zaterdag 27 november vond in een uitverkocht nieuwe Luxor Theater de finale plaats van het grootste cabaretfestival van Nederland. In de finale stonden Martijn Koning, Oeloek en Jasper van Kuijk. De jury was erg te spreken over het niveau van de finalisten van de 45e editie van Cameretten. Na het voorlezen van de juryrapporten door juryvoorzitster Annelies Herfst werd de grote winnaar bekend gemaakt. Jasper van Kuijk nam uit de handen van presentator en oud-winnaar Vincent Geers de National Academic-juryprijs aan.
 
De jury over Jasper van Kuijk:”Jasper van Kuijk heeft een overtuigende podiumpresencé en hoort duidelijk thuis op het podium. ‘’t Kan nie op’ is een spannend en geloofwaardig pleidooi tegen versimpeling en animatie.(.....) Zijn programma vol schrijnende humor zit goed in elkaar. De opsluiting vormt een mooie rode draad en zijn actuele bespiegelingen getuigen van sterk persoonlijk en maatschappelijk engagement.” Met het winnen van de National Academic-juryprijs treedt Jasper in de voetsporen van onder andere: Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Teeuwen & Smeenk, Daniël Arends en Marc-Marie Huijbregts. Jasper was ook de favoriet van het publiek. Hij kreeg daarom tevens de publieksprijs.
 
De jury was blij ook dit jaar weer de persoonlijkheidsprijs weer uit te reiken. Dit jaar werd de persoonlijkheidsprijs toegekend aan Dian Liesker. Deze prijs werd eerder gewonnen door Paul de Leeuw, Bert Visscher en Jandino Asporaat. Dian stond niet in de finale, maar wist de jury toch te overtuigen. De jury over Dian “Dian is een zeer sterke, grappige, droge, humorvolle performer met een prettige intelligentie die doet denken aan een jonge ‘Victoria Wood’. Haar programma is inhoudelijk orgineel en spitsvondig, vol ongenadigde, soms wrede humor en indirecte zelfspot.”
 
De jury, bestaande uit Annelies Herfst, Patrick de Witte, George Visser, Dennis van Galen en Marc van Kaam, over de finale en het festival: ”Het vermogen van kunstenaars, cabaretiers, om mensen te raken, te verontrusten en vooral wakker te maken is een cultuuruitting die we in Nederland moeten koesteren. Als we het zouden moeten stellen zonder de voorstellingen, zoals we die de afgelopen vier avonden hebben gezien, dan bestaat de kans dat we gemoedelijk in slaap sukkelen en denken genoegen te moeten nemen met enkel de makkelijke lach.”
 
Vanaf december zullen de drie finalisten van Cameretten 2010 40 avonden samen optreden tijdens de finalistentournee in theaters door heel Nederland. Vanaf 1 april 2011 kunnen potentiële cabaretiers die een professionele carrière ambiëren zich weer inschrijven voor Cameretten 2011. Voor meer informatie kijk op www.cameretten.nl

Fotografie:Linda Hirzmann

  Volgend bericht: Youp presenteert De Help
  Vorig bericht: Finalisten Cameretten bekend

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.Banner Webshaping