Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Juryrapport Jeroen Leenders

Locatie: Leidse Schouwburg
Plaats: Leiden
Gehouden op: 13-02-2010
JEROEN LEENDERS

Vanaf het moment dat Jeroen het podium opwandelt ben je verbaasd over het gemak waarmee hij daar staat. Een simpele hoi en aanmaning tot klappen... “Ja, klapt nog waar wah” maakt duidelijk dat hij weet wat hij daar komt doen.

Zijn opmerking over zijn thuisland, de bufferzone, maken dat je deze Belgische, bebaarde man meteen in je hart sluit. De underdog positie aannemen in Nederland is nooit een slecht idee.
Niet dat hij ons later niet om de oren slaat met ons koloniaal verleden en ook naar goed bier moet hier gezocht worden, maar we kunnen al een heleboel hebben.

Zijn ogenschijnlijke, kindersimpele uiteenzettingen nemen je mee naar zijn gedachtenwereld.

Jeroen gaat de zware onderwerpen niet uit de weg. Terrorisme nivelleert hij tot ronduit lastig, als je daar wekelijks mee geconfronteerd wordt. Als je op een markt komt, waar elke week iemand opgeblazen wordt, dan is het lastig dat jij geen tomaatjes kunt kopen als je daar zin in hebt.
De kracht om grote thema’s vanuit puur menselijk opzicht te bekijken en dat ook nog nog eens op zeer virtuoze wijze te beschrijven, maakt dat Jeroen ons meeneemt in het universum waarin hij zich begeeft. Doordat het zijn observatie is, hoe absurdistisch of grof die soms ook is. Je gaat er in mee, omdat het zijn bijna naïeve manier is om de wereld te bekijken.
Hij, die op cynische wijze, positief in het leven wil staan.

Jeroen heeft ook de kracht om het verhaal te laten ontstaan waar je bij zit. Het lijken soms invallen of zaken die passeren, maar hij weet ze dan op zo’n simpele en pure wijze volledig uit te diepen.

Verder begeleidt hij het publiek naar een lach, die een meligheid in zich heeft, waardoor het publiek nagenoeg alles van deze man slikt. Het geheel is ook een goeie mix van de manier waarop hij het verhaal vertelt en zijn lichaamstaal die dat volledig ondersteunt. En hij bezit ook de gave dat je zijn grappen gewoon niet kan navertellen. Jeroen moet je zelf gezien hebben.

Jeroen is een performer pur sang en redt zich nagenoeg uit elke situatie. Dat hebben we ook kunnen zien. De innerlijke noodzaak is bij Jeroen ruimschoots aanwezig. Er schuilt een gevaar bij deze man, je zit nooit helemaal comfortabel onderuitgezakt in je stoel. Er blijft een spanning aanwezig.

En je begrijpt ineens héél goed wat er aantrekkelijk aan is, om in of op de rand van een vulkaan te gaan zitten. Andere berichten met Jeroen Leenders:
Nieuwsbericht: Jeroen Leenders wint Leids Cabaret Festival
Auditie Jeroen Leenders
Review Hecklers comedy in de kroeg

Andere finalisten:
Lees het juryrapport van Emilio Guzman
Lees het juryrapport van Bart Cannaerts
Auditie Emilio Guzman en Bart Cannaerts
 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping