Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Amsterdam Comedy Festival 2010, dag 1

Locatie: Melkweg
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 28-05-2010
Het Amsterdam Comedy Festival beleeft dit weekend zijn derde editie. Camedy.nl is op beide dagen aanwezig en zal uitvoerig verslag doen. De eerste dag brengt in ieder geval al veel moois.

Theo Maassen moet natuurlijk eerst Hans Sibbel bedanken, zonder hem had hij hier immer nooit gestaan. Hans was gevallen met de fiets, dit gegeven alleen al zorgt uiteraard voor de nodige hilariteit. Theo Maassen veegt er verder heerlijk op los. Dit doet hij later met veel collega’s wanneer hij aangeeft hoe hij zich omhoog ‘gewerkt’ heeft in de comedy wereld. Het heeft veel weg van een goede ‘roast’.

Even is Maassen zichtbaar geïrriteerd, wanneer hij flitsen in de zaal ziet. De gedachten gaan terug naar twee jaar geleden, toen hij een camera kapot gooide. Maassen blijft nu beleefd en ondanks dat het een fotograaf is van het festival zelf, verwijst hij hem naar buiten. Het voelt ongemakkelijk en de zaal weet even niet wat ze hier mee moeten, maar de beheersing van Theo siert hem. Hij heeft vervolgens weinig tijd nodig om de draad weer op te pakken.

De set van Theo is erg plat, maar daardoor niet minder leuk. De sex-linken zijn erg goed gevonden en hij zegt rake dingen over het koningshuis en Volendam. Maassen blikt ook nog even terug op zijn televisie optreden bij De Wereld Draait Door, toen hij tegenover Patricia Paay zat. Hij is zich er van bewust dat dat niet erg chique van hem was… natuurlijk zit ook hier een addertje onder het gras. Amsterdam Comedy Festival krijgt volledig nieuw materiaal te zien en Maassen verveelt geen moment.

Van plat gaan we naar absurdisme op het hoogste niveau met Ronald Snijders. Hij heet ons welkom vanaf zijn katheder. De ene na de andere grap volgt zich op. Korte scènes, een journaal-item, een fragment uit een radio-programma, het publiek luistert aandachtig en lacht. Elke zin is poëzie met een kronkel dus die aandacht vasthouden is noodzaak. Niet altijd een makkelijke taak voor een ontspannen half uur.

Henry van Loon zou de volgende in het lijstje van Camedy.nl moeten zijn, maar de deuren gaan net voor onze neus dicht. Stefan Pop dan maar, totaal geen vervelend alternatief. Helemaal een verrassing is het als blijkt dat Pop ook allemaal nieuw materiaal speelt.

Gewapend met een beamer, zoals we dat ook tijdens het Leids Cabaret Festival van 2009 zagen, begint hij zijn show. De sociale mediia wordt goed misbruikt. Perfecte dialogen geven een totaal nieuwe dimensie aan cabaret. Dit is nooit uit te spelen in een normale cabaret-setting, het geeft de creativiteit van Pop goed weer. Stefan verlaat zijn laptop en gaat vrolijk verder.

Hij geniet en lacht gemeen na enkele goede grappen. Hij straalt ondeugendheid uit. Hij is een nietsnut op het podium, een slungel die in zijn eigen ogen nog niets bereikt heeft. Zijn tandartsgrap is tekenend voor zijn leven en scoort meteen goed. Griekenland, Rutte, Sieneke, Facebook, Stefan behandelt alles in razend tempo. Halverwege zijn act kruipt hij weer achter de computer, zijn chat met zijn zus (die hij vooral online spreekt), Georgina Verbaan, Geert Wilders, ene Fatima, Fred Rutten, Jack de Vries en nog veel meer anderen is ongelooflijk sterk, net als zijn hele set. Stefan Pop moet, inclusief beamer, gewoon echt zo snel mogelijk de theaters in en Nederland móet hem dan gaan zien!

Van Kamagurka pakken we het laatste kwartier mee. Blijkbaar hebben we iets gemist, want de zaal is ontzettend melig. De absurde verhalen moeten je liggen. Een schare fans zit helemaal in zijn wereld, dus doen ook even absurd mee als hij ze iets vraagt. Een Hitler-verhaaltje, een wandeling in een bos met twee bomen, het amputeren van de borst van zijn vrouw, het is zomaar een greep uit het prettig gestoorde hoofd van de Vlaming. Soms lijkt het een beetje ‘too much’, maar het publiek lacht bij elke grap.

Jason Cook is een andere internationale act op de eerste avond. De Brit is door zijn rug gegaan en een stoel staat klaar. Of het door zijn blessure komt of niet, hij krijgt meteen de sympathie van het publiek. Iedereen gaat er eens goed voor zitten… net als hij. Het krijgt hierdoor allemaal iets huiselijks, iets knus. Jason heeft interessante anekdotes en wil het eens niet over de cliché grappen over Amsterdam hebben. Hij treed voor het eerst in Nederland op en is zoekende naar wat het Nederlandse publiek leuk vindt. Hier en daar legt hij wat grappen op de weegschaal en komt erachter dat er aardig wat kan en mag op grap-gebied in Nederland. Zijn publieksparticipatie is erg sterk en wordt ook wel erg geholpen door sommige antwoorden uit het publiek. Jason is messcherp en charming. Hij heeft er zoveel zin in dat hij bijna tien minuten langer door gaat.

Helaas missen we daarom wel een klein kwartier bij Micha Wertheim. Ook hij speelt nieuw materiaal. De vondsten van Micha zijn weer even briljant als altijd. De anekdote over winkelen bij extreem dure kledingwinkels wordt met luid gelach ontvangen. Als hij er nog een twist over kinderarbeid aan toevoegt is de grap compleet. Wertheim vertelt verder over zijn jeugd, waarin hij gepest werd. De tragiek maakt al gauw plaats voor verschillende grappen. Meerdere malen waarschuwt hij het publiek voor zijn slechte eindgrap. Na een verhaal over kippen slachten door ze tegen de muur de slaan, volgt inderdaad een heel slechte eindgrap.

Slecht is de eerste dag van het Amsterdam Comedy Festival niet geweest, integendeel! Alle comedians hebben goede reclame gemaakt voor zichzelf. Dit moet nieuwsgierig maken naar het komende theaterseizoen. Het Nederlandse publiek moet toch hebben gezien dat er meer is dan slechts de comedians die bekend zijn van de tv-registraties.

Lees hier de review van het Amsterdam Comedy Festival, dag 2

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping