Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Youp van 't Hek droomt op zijn leukst in Omdat De Nacht...

Locatie: Stadsschouwburg Haarlem
Plaats: Haarlem
Gehouden op: 25-08-2010
In een uitverkocht Stadsschouwburg Haarlem staat Youp van ‘t Hek 25 augustus 2010 alweer voor de tweede keer dit theaterseizoen op het podium. Met ‘Omdat de nacht…’ droomt hij samen met het publiek over de mooiste, lelijkste, meligste en naarste dingen.

Van ‘t Hek begint zijn voorstelling achter de coulissen, alleen zijn stem is te horen. Het publiek ziet een nog leeg podium, maar wanneer hij opkomt en begint te zingen wordt er een soort rookgordijn opgetrokken. Drie muzikanten zijn nu te zien en na het nummer verdwijnen ze weer in de mist. Het ziet er fascinerend en magisch uit. Van ‘t Hek kiest overigens niet zonder reden voor een gedicht en lied aan het begin van zijn voorstelling, blijkt later. De uitleg geeft het publiek een komische kijk in de keuken van het tot stand komen van een show.

Van ’t Hek vertelt over een vreemde ontmoeting, na één van zijn voorstellingen, met ene Erik en zijn hond. Dit gesprek vormt de rode draad voor de voorstelling. Natuurlijk wijkt de cabaretier niet meer dan eens uit naar veel te veel grappige anekdotes die er ‘niet toe doen’. Het publiek lacht veelvuldig om de puberende mid-life crisis hebbende 50+er. Meerdere malen volgt er zelfs een net iets te aanwezige solo-lach van verschillende dames. Dit zorgt voor leuke momenten in de zaal.
 
Ook bekend Nederland moet het weer ontgelden; Yolanthe, Patrica Paay, Arie Boomsma en zeilmeisje Laura  komen aan de beurt. Van ‘t Hek staat niet al te lang stil bij hen, maar wijdt wat korte momenten aan hen. Verder wordt het publiek meegenomen naar een verjaardag, een begrafenis, Opa Youp en de veel te trendy ‘Youp in zijn cabrio’.

Van’t Hek schetst ook enkele gesprekken met zijn publiek. Eén naïeve dame komt na zijn show naar hem toe, een andere blijkt na de pauze niet meer de zaal in te zijn gegaan en andere dame blokkeert Youp zijn weg naar drie leuke dames. De dialogen zijn stuk voor stuk erg grappig en erg beeldend.

Een opvallende en positieve verrassing is het feit dat Van ’t Hek naast de begeleiding door de drie muzikanten, ook meerdere malen wordt begeleid door de zangeres Lotte Horlings. Horlings is al eerder te zien geweest in de toegift van het programma 'De Schreeuwstorm' van Van ’t Hek. Haar rol nu is even klein en bescheiden, als groot en belangrijk. De sprookjesverschijning zorgt tevens voor een bijzonder slot.

Youp van ’t Hek laat zien nog altijd tot één van de beste cabaretiers van Nederland te behoren. Hij brengt mooie, lange verhalen die altijd de moeite zijn om aan te horen. Poëtisch dwarrelen de zinnen soms de zaal in. Maar ook komt de grappige, nare puber in Youp gelukkig regelmatig voorbij. Keihard als het moet… en als het niet moet. Youp is theater, Youp is acteur, Youp is een dromer en dat alles is zichtbaar en voelbaar in dit stuk. Na de voorstelling is zichtbaar hoeveel plezier Youp er duidelijk nog  in heeft, wanneer hij dansend de zoveelste bos bloemen uit zijn carrière in ontvangst neemt.

Met ‘Omdat dat nacht…’ is Youp van ’t Hek dit seizoen onder andere vier weken te zien in het Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam en zes weken in Carré, Amsterdam.

- 'Omdat de nacht...' gezien? Meepraten en stemmen doe je op Cabaretmeter.nl

  Volgende review: Cameretten, selectieronde 1
  Vorige review: Preview Cameretten deel 3 van 3
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment