Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

De Hyena's

Locatie: Het Musiater
Plaats: Zevenaar
Gehouden op: 09-10-2010
De Hyena’s is een comedycollectief uit Groningen dat sinds kort ook de rest van Nederland probeert te verslinden met hun rake grappen en absurde observaties. Zaterdag 9 oktober traden ze op in een halfvolle zaal in Zevenaar. Dat was voor geen van hen een probleem. Sterker nog, het leverde alleen maar een aantal sterke staaltjes van zelfspot op.

En zelfspot was aanwezig die avond. Vervangend presentator Ronald Snijders mocht dan wel een aantal keer op nationale tv te zien zijn geweest (hij deed onder andere met Hyena Pieter Jouke de absurdistische nachtshow ‘De Staat van Verwarring’), na een rondvraag bleek al snel dat haast niemand hem kende. Snijders kon hierdoor heerlijk de draak met zichzelf steken en maakte meermaals gebruik van de situatie om zijn relatieve bekendheid wat meer onder de aandacht te brengen en zijn eigen werk (het absurdistische Binnenland 1) te promoten.

Het eerste optreden was van Pieter Jouke, die als laatste bij de stand up-comedygroep is gekomen. Strak in het pak stak hij direct van wal. Met een hoge grapdichtheid wist de domineeszoon de ene na de andere weldoordachte woordgrap de zaal in te slingeren. Sommige grappen waren echter zo absurd of (op een goede manier) vergezocht, dat ze niet altijd even goed aankwamen bij het publiek. Maar dat was dan eerder het publiek te verwijten dan de man die voor diverse cabaretiers en comedyprogramma’s heeft geschreven en ook nog eens een blauwe maandag CQC co-presenteerde.

Tweede comedian was Anne Jan Toonstra, winnaar van Cameretten 2001, die pas halverwege zijn twintig minuten durende act pas écht goed op dreef kwam. Hoogtepunt hierbij was een piano-act waarbij hij islamitische feestdagen overgoot met een oer-Hollands muzieksausje. Zo klonk door de zaal een heerlijk droog gezongen “Er is er één besneden, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is zij. En zonder verdoving niet prettig, jaja, en daarom kijkt ze niet blij…”

Na de pauze, door Snijders aangeprezen als een van de beste pauzes ooit, was het de beurt aan Gijs Nillessen. Hoewel zijn generatie niet oververtegenwoordigd was in de zaal, wist de 27-jarige Twent toch het publiek mee te krijgen in zijn observaties over zijn generatie, door hem de X-Factor-generatie genoemd. Een generatie die hoogmoed heeft vóór en ná de val. Iets wat hij dan weer treffend uitlegde middels een door hem voorgestelde auditie bij X-Factor. Nillessen wist goed de hedendaagse ontwikkelingen op een treffende en originele manier aan de kaak te stellen. Zo had hij zijn bedenkingen bij het bestaan van een ‘alcoholcomapolikliniek’ en liet hij op hilarische wijze zien dat webcamseks ook niet alles is en dat je, ook al beweerde hij anders, nooit op vakantie naar Salou wil met zeven Twentenaren.

Last but not least was de jonge Ronald Smink, die met zijn mimiek wat doet denken aan een jonge Stefan de Walle (Kees Flodder). Hij is dan wel jong (Smink komt uit 1984), de geboren Fries stond op het podium alsof hij het al jaren deed. Hij was ook de enige Hyena die regelmatig én geslaagd interactie had met het publiek. Waar anderen nog wel eens een moeilijke stilte kregen te verduren na een vraag, wist Smink wel het contact met zijn publiek te vinden. En met een cartoon-achtig voorkomen en een soms opgezet stemmetje flitste Smink van de ene naar de andere absurdistische situatie, met als climax de ontmoeting en het willen handen schudden met de vader van zijn date, net nadat hij met diezelfde hand in haar broekje is geweest.

De Hyena’s zijn een leuk collectief dat vooral door moet blijven toeren in het land. Hun dynamiek en verschil in comedystijlen zorgt ervoor dat verveling tijdens een avondje De Hyena’s niet snel de hoek om komt kijken.

Recensent: Henoch
 

  Volgende review: Klaas van der Eerden - Schwalbe
  Vorige review: Cameretten, selectieronde 11

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment