Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Klaas van der Eerden - Schwalbe

Locatie: Het Musiater
Plaats: Zevenaar
Gehouden op: 23-10-2010
Een goede schwalbe vereist een uitgekiende voorbereiding. Bij een fopduik mag de rest namelijk niet zien dat je niet echt geraakt werd. De duik naar de grond moet realistisch gebracht worden, de val moet echt lijken. ‘Schwalbe’, de vijfde avondvullende show van Klaas van der Eerden, is er zo een die hoogstwaarschijnlijk een gele kaart oplevert. Maar dan wel voor Van der Eerden zelf. Want ondanks zijn dappere pogingen weet de cabaretier niet genoeg te overtuigen.

Als van der Eerden op 23 oktober in het Musiater in Zevenaar het podium opkomt, wacht een alledaags applausje hem op. Daar is de Amsterdammer natuurlijk niet blij mee. Hij legt uit dat hij een groots applaus verwacht en dat men zo gelijk het eindapplaus kan oefenen. Als hij even wegloopt en dan weer opnieuw opkomt, krijgt hij een enthousiast en daverend applaus. Maar zoals iedere cabaretier moet ook Klaas van der Eerden zo’n slotapplaus natuurlijk eerst verdienen.

De man die in in 1999 zowel de Wim Sonneveldprijs als de publieksprijs won op het Amsterdams Kleinkunst Festival doet verschillende pogingen om die verbale lofbetuiging te verdienen. Het leeuwendeel van zijn monologen gaat over zijn nieuwe huis en de geboorte van zijn dochtertje. Uit het leven gegrepen situaties dus, maar die wel een toevoeging nodig hebben om echt grappig te zijn. En dat lukt het best als hij het over zijn dochtertje heeft. Hoogtepunt hierin is zijn minutenlange vertolking van de kersverse moeder die, enigszins teleurgesteld in haar nieuwe rol, praat (lees: klaagt) tegen haar pasgeboren kindje (“Mama gaat eindelijk weer eens uit. Met de enige vriendin die ze nog heeft. Maar dat maakt niks uit, want mama hóúdt zoveel van jou!”). Van der Eerden maakt meerdere keren pijnlijk - doch hilarisch - duidelijk wat voor nadelen het hebben van een kind met zich kan meebrengen.

De Wipe Out-presentator werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn eerste show Extreem!, waarin hij laat zien hoe geniaal hij is met zijn dwarsfluit en gebeatbox (zie fragment 1). In iedere show die daarna volgde, deed Van der Eerden wel iets muzikaals. Maar zo leuk als bijvoorbeeld met de rap over Roodkapje (zie fragment 2) wordt het tijdens ‘Schwalbe’ niet. Van der Eerden is muzikaal, kan leuke dingen met zijn stem, maar de jeu lijkt er nu toch echt af.

De vijfde avondvullende solovoorstelling waarmee Van der Eerden momenteel door het land toert is een vermakelijke show met een aantal hilarische momenten. Desondanks is het niet zijn sterkste show. Daarvoor zal hij zichzelf opnieuw moeten uitvinden.

Recensent: Henoch

  Volgende review: Jeffrey Spalburg - Spiekerboks
  Vorige review: De Hyena's

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping