Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Cameretten 2010, voorronde 1

Locatie: Oude Luxor
Plaats: Rotterdam
Gehouden op: 24-11-2010
In een goed gevuld Oude Luxor Theater zijn de voorrondes van de 45e  editie van Cameretten van start gegaan. Voor het eerst zonder dat we een voice-over horen die de presentator aankondigt. Op beeld komen de negen finalisten in rap tempo voorbij. Het is pakkend en zorgt ervoor dat je er als publiek goed voor gaat zitten. Hierna komt Vincent Geers, winnaar van de jury- en publieksprijs 2007, op en praat de tijd met de nodige grappen vol. 

Openers van vanavond zijn Twee Meneertjes. Zij hebben besloten om hun hele set maar eens om te gooien voor deze halve finale. Ten opzichte van hun succesvolle selectieronde-act is alleen de beginsketch 'ongeveer' overeind gebleven. Opmerkelijk, maar het geheel was niet minder lachwekkend. Na een gevoelige monoloog van jager Gijs Nollen - op poetische wijze probeert hij een einde te maken aan zijn leven - stormt de andere helft van het duo, Joris Erwich, naakt het podium op. Meteen is het raak, waarna de heren het publiek bijna niet meer loslaten. Veel absurde sketches passeren de revue. Soms voelen ze echter net iets te lang aan. Het meest hilarische moment van de hele avond is zonder twijfel de vecht-scène. Gewapend met een samplemachine zorgt Gijs voor de geluidseffecten van ridder Joris. De scène wordt met de seconde hilarischer wat resulteert in een massale lachstuip bij het gehele publiek. Een hard slotapplaus krijgen de heren als dank voor hun harde werk en voor het brengen van al hun absurdisme.

Twee Meneertjes


Dian Liesker opent met een podium vol 'functionele' emmers, dat is haar mening in ieder geval. Voor ieder ander is dat natuurlijk niet logisch. Het is Dian ten voete uit; raar, apart vaag met goed doordachte grappen. Het publiek lijkt niet altijd mee te gaan met haar gedachtes. Ze heeft piekmomenten, maar lijkt het ook moeilijk te hebben op veel momenten. Haar rauwe kant wordt soms niet geslikt en soms smult het publiek juist om grappen die eigenlijk niet 'kunnen'. Dian haar voorstelling is warrig, precies zoals ze is. Maar toch lijkt die warrigheid nu juist gespeeld. Waardoor het geheel te gemaakt voelt.

Dian Liesker


Afsluiter van de avond is Rayen Panday. De 27-jarige comedian 'weet het allemaal niet'. Zijn omgeving wel en dat botst. Rayen zijn ouders zijn van Surinaamse afkomst en volgens Rayen is trouwen hetgeen waar alles om draait bij zijn ouders. Dit vormt het hoofdthema van zijn show. Bij Panday krijg je het gevoel dat er een doorgewinterde cabaretier op het podium staat. IJzersterke grappen, originele anekdotes met verrassende wendingen en muzikaliteit, dat geeft Rayen het publiek. Ter afwisseling komt de Hindoestaanse zanger Oemar nog even voorbij. Het publiek lacht, klapt en neuriet mee. Naast de hoge grapdichtheid komt Panday met een mooi slot. De voorstelling is hierdoor helemaal af.

Rayen Panday


Gastoptreden Klaas van der Eerden
Klaas van der Eerden komt met een leuk applausje op, maar “dat kan veel beter!” aldus Klaas. Hij besluit nog een keer op te komen met Lenny Kravitz (Are you gonna go my way) die door de speakers knalt. Van der Eerden springt het podium op en de zaal ontploft. De cabaretier laat stukken uit zijn laatste show Schwalbe zien waarmee hij later dit seizoen nog te zien is in Oude Luxor. Treffend zet hij een foute keukenverkoper, typische hanggroepjongeren én nerderige hanggroepjongeren en een cynische moeder neer. Het vormt een goede afsluiting van de avond.

Bent u ook naar deze voorronde geweest? Praat mee op onze nieuw gelanceerde website cabaretmeter.nl.

  Volgende review: Cameretten 2010, voorronde 2
  Vorige review: Hecklers 2010

Tags:

Cameretten

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment