Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Cameretten 2010, finale

Locatie: Nieuwe Luxor
Plaats: Rotterdam
Gehouden op: 27-11-2010
Zaterdag 27 november 2010 heeft de finale plaats gevonden van de 45e editie van Cameretten. Na een opwarming in het Oude Luxor theater staan de finalisten nu in een uitverkocht Nieuwe Luxor à 1500 man. Extra spannend dus. Voor de technici in ieder geval wel blijkbaar, want wederom ging het fout met het introductiefilmpje. Wel geluid, geen beeld, later haperend geluid én nog iets later een halfbakken nummer, die toch maar werd afgekapt. Na gisteren dubbel gênant tijdens de finale van zo’n groot festival.

Presentator Vincent Geers kon deze maal niets anders doen, dan er een grap over te maken. “ik hoorde iemand van de techniek net zeggen: zit de stekker er wel in?” Na een korte introductie van Vincent  is het de beurt aan de eerste finalist Martijn Koning.

Echt veel last van spanning lijkt Martijn niet te hebben. Op het lege podium flikkeren wat lichten, het gaat gepaard met een Nintendo-achtig soundtrack. Martijn gaat verder waar hij gister aan begon; grappen maken om Cameretten te winnen. Martijn heeft een aantal kleine dingetjes veranderd ten opzichte van zijn optreden van gisteravond. Het zijn details waardoor grappen nog meer af zijn en ook heeft hij zelfs één hele 'nieuwe' grap over Halloween. Welke tijdens stand-up shows gegarandeerd voor lachers zorgt. Nu ook, maar wel in mindere mate.

Oeloek is duidelijk aan de slag gegaan met hun jury-commentaar. De jury vond het nog geen geheel. De losse sketches krijgen nu betekenis, nadat het publiek een dronken Carlijn uit de vaatwasser zien komen. De scène is perfect neergezet en had er wel eerder in gemogen. Op de vraag van Camedy.nl waarom zij dit stuk nu pas erin hebben verwerkt antwoord Jantijn Prins: “het is een relatief lang solo-stuk, het publiek kijkt voor het eerst lang naar één persoon, dit kan misschien saai worden. Bovendien wilden we meer het collectief laten zien.” Over de saaiheid kunnen we kort zijn: dat werd het geen moment, het was waarschijnlijk zelfs de sterkste scene, samen met de bingo scene.

Jasper van Kuijk begint meteen met ongelooflijk veel overtuiging, dit alles legt hij in zijn pianospel en dat is voelbaar. De toon is gezet. Jasper heeft net als zijn voorgangers een aantal kleine dingen aangepast. Mooi is het themanummer dat als een onaf lied door zijn voorstelling zweeft. Jasper heeft wat te vertellen en het publiek gelooft hem. Het optreden voelt in zijn geheel gewoon goed aan. Alles klopt, alles valt op zijn plek en dat ‘alles’ is heel veel puzzlestukjes. Van Kuijk heeft met ’t Kan niet op’ een voorstelling gemaakt, die zeer intelligent in elkaar zit. De mooiste en belangrijkste wijziging zit in het eind. Als de in zijn hele show – gewraakte, overdreven, showy- lichtstelling naar beneden komt gezakt en op het eind van zijn slotlied twee keer goed vol 'patserig' knippert. Het voelt als vuurwerk. Deze finishing touch laat het verschil zien tussen een goed en subliem optreden.

Gastoptreden Javier Guzman
De show 'Oorverdovend' van Javier Guzman gaat pas over twee maanden in premiere, maar nu al gooit hij zich voor de leeuwen. 1500 man zien een show die nog niet af is, volgens Javier zelf. Het publiek heeft echter geen onafgemaakte voorstelling gezien. Guzman zoekt, vraagt en weet eigenlijk net zo veel als iedereen: niets. Wie is de mens nou? Wat zijn wij? Het is een terugkerend onderwerp in bijna elke show van Javier, maar elke keer zijn het nieuwe grappen die blijven scoren. Soms keihard, vaak confronterend en soms ook ‘Delirium-mooi’. Puur is Javier als hij de zelfmoord benoemt van zijn vader, om vervolgens een rake harde grap te maken. De try-out van ‘Oorverdovend’ is veelbelovend.
  Ook naar deze finale geweest? Praat mee op onze nieuw gelanceerde website cabaretmeter.nl

  Volgende review: Harry Glotzbach - El Nino
  Vorige review: Cameretten 2010, voorronde 3

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping