Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Harry Glotzbach - El Nino

Locatie: Schouwburg Amstelveen
Plaats: Amstelveen
Gehouden op: 02-12-2010
Op 2 december 2010 speelt Harry Glotzbach de première van zijn tweede avondvullende voorstelling El Nino.

Door de speakers knalt Sweet Child 'o Mine van Guns 'n Roses. Harry komt op een nogal onorthodoxe manier het podium op. Op zijn longboard gaat hij van de linker naar de rechter coulissen en weer terug. Het kind Harry is waar het publiek mee kennismaakt. Hij heeft zijn favoriete speelgoedwinkel Bart Smit vervangen voor een grote mensen speelgoedwinkel; Media Markt.

Harry vertelt over zijn laatste ontmoeting met zijn ex-vriendin cq. scharreltje. Hem werd verweten dat hij het Peter Pan-syndroom heeft. Tegelijkertijd komt hij  tot het besef dat hij al ongeveer op de helft van zijn leven zit. Zal dit het omslagpunt in zijn leven zijn? Gaat hij nu echt volwassen worden? En hoe moet hij dat doen? Hierna volgt een bijzondere publieksinteractie, omdat Harry een simpele, maar tegelijkertijd heel moeilijke vraag stelt. “Wat is volwassen zijn?”. Even later vraagt hij het publiek om nog meer hulp. Op het podium staat een champagne-emmer, deze dient als dumpplek voor tips om volwassen te worden. Harry vraagt of iedereen in de pauze tips in de champagne-emmer wil doen.

Na de pauze neemt Sjaak plaats op de kruk. Dit typetje is de vriend van Harry. Dat dit typetje niet alleen voor de lach in het stuk is geschreven, wordt snel duidelijk. In Sjaak heeft Harry een mooie 'kapstok' gevonden om anekdotes over zichzelf een extra dimensie te geven. De eerdere harde ijzersterke grap van vlak voor de pauze, waarin het publiek een egoïstische en kinderlijke reactie van Harry ziet, komt nu terug vanuit het perspectief van het slachtoffer; Sjaak.

Doordat het publiek nu kennismaakt met Sjaak, krijgen de kijkers een goed beeld van Harry’s vriend. Sjaak zingt na een korte introductie een erg grappige Blues. Hierna zien we Harry weer terug, maar zijn vriend komt nog regelmatig in woorden terug in het verhaal. Overigens zingt Harry zelf nog twee gevoelige nummers, die absoluut het luisteren waard zijn.

Halverwege de tweede helft van de voorstelling doet de comedian voor het eerst een greep in de emmer. Door het oplezen van de zojuist opgeschreven publieks-tips en de luchtige bespreking daarvan, wordt het geheel allemaal losser. Iets eerder heeft Harry ook al het ijs definitief gebroken door een aantal mensen uit het publiek te vragen wat hun eerste baantje was. Dit mondt later uit in een waar groepsgesprek, waarvan Harry de gespreksleider is. Gevoelsmatig is de tweede helft veel losser dan eerste helft. Harry lijkt ontspannender. Ditmaal staat hij dan ook in zijn casual spijkerbroek en t-shirt.

In de eerste helft is Harry nog te zien in een ‘afstandelijk’ net pak. Terwijl hij juist wel het contrast met zijn toegankelijke eigenlijke zelf laat zien door de longboard. Toch is die afstand de eerste ‘koude minuten’ voelbaar.  De eerste grappen zijn wel sterk, maar toch mist er iets. Wellicht is het ontbreken van pit en het te mooie, langzame rockintro van Guns ’n Roses debet aan het gevoel van gemis bij ondergetekende.

Over de gehele linie gezien heeft Harry Glotzbach met El Nino een erg sterke tweede avondvullende voorstelling neergezet. De puzzelstukken – ongeveer twee, drie grappen uit eerdere stand-up comedy shows - vallen nu perfect op hun plek. De comedian is bovendien geloofwaardig. Het publiek hoort en ziet anekdotes die zomaar waar zouden kunnen zijn, puur en alleen omdat iedereen ook echt een onvolwassen Harry ziet. Gelukkig mag Harry Glotzbach lekker puberaal blijven van het publiek.
 
 

  Volgende review: Richard Groenendijk - Terug bij af
  Vorige review: Cameretten 2010, finale

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping