Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

1e auditie Leids Cabaret Festival 2011

Locatie: Sociëteit de Burcht
Plaats: Leiden
Gehouden op: 09-01-2011
De audities van het Leids Cabaret Festival 2011 zijn begonnen. In sociëteit de Burcht in Leiden zit het zondagse publiek er klaar voor... maar soms ook niet. De ideale setting is het nog steeds niet, maar tradities lijken soms vóór kwaliteit te gaan.

Sonja 20 over 7 opent de eerste auditiedag. Het duo brengt volgens eigen zeggen suggestie cabaret. Wat dat inhoudt laten de heren meteen zien. Met een originele parodie op Kunst & Kitsch breken ze meteen het ijs en scoren ze een paar goede lachen bij het publiek. De grappen die horen bij die eerste scene zijn erg persoonlijk en gewaagd, maar de heren komen er goed mee weg. Hun  slachtoffers lachen zelfs het hards. Ze vervolgen hun show met twee ietwat flauwe sketches. De eerste heeft veel weg van een aflevering van Goochelaars Ontmaskert. Na de act voor een melodramatische sketch die niet speelt op de lach, gevolg door een sketch rondom een kinderliedje. Het vormt een kort bruggetje naar een goede scene waarin de heren in de ringen hangen. Ze laten in deze act vooral hun mimiek spreken.

De Kazachstaanse Gorcha Davidova is de tweede act van de middag. De timide dame, nu woonachtig in Belgie, opent met een gespeeld 'slechte' Idols auditie. Het publiek reageert lauw en dit getemperde enthousiasme bij het publiek wordt niet meer anders tijdens de act. Te voorspelbaar, te braaf, met soms juist een geforceerde sexgrap. Haar gehele performance, zowel inhoudt als vorm is niet sterk genoeg.  Slechts tijdens haar buikdansnummer krijgt zij de handen van het publiek op elkaar. Meer dan plichtmatig voelt dat niet.

Robert Paul Jansen begint met volle energie aan zijn 20 minuten. De meligheid kan beginnen. Robert Paul komt van de toneelacademie en dat is vooral te zien aan zijn theatrale performance. Na een vrolijke 'Una Paloma Blanca' en veel absurde gekke pasjes en trucjes kakt het eigenlijk daarna wel een beetje in.  Zijn vertelling komt hier en daar wat schreeuwerig over en dat is jammer. Veel belovend, maar mist nog wat cabaret-vlieguren.

José Schuringa is een dertiger en bespreekt alle zaken die daarbij horen. Even lijkt het een standaard verhaal te gaan worden à la Sex and the City, maar gelukkig houdt José het spannend. Schuringa doet haar naam eer aan schuurt regelmatig. Gitzwarte humor waar haar kind vooral de dupe van is. Haar stem en manier van gebruik lijkt op die van Katinka Polderman. Die fijne naarheid had José ook, maar gelukkig heeft ze ook echt een eigen stijl.

Johnny Trash uit Belgie 'klungelt' wat af. Hij struikelt het podium op en zijn showtje begint. De Vlaming lijkt het vooral zelf heel erg leuk te hebben. Dat werkt aanstekelijk op sommige momenten. Hij is een gemakkelijke verteller, maar echt super spectaculair wordt het nergens. Het gestuntel is grappig, zijn materiaal te dun. Achter de schermen gaf hij al aan dat het in buurthuizen aanslaat, dat geloven we meteen.

Emile Gronert heeft eerder meegedaan aan het Leids Cabaret Festival en haalde toen de halve finale. Een berg aan andere prijzen heeft hij wel in de kast staan. Tijdens de auditie zien we een Emile die veel vertelt, maar ook nergens echt heel erg raak schiet. Zijn optreden is stabiel, degelijk, maar het mist iets.  Emile gaat wel knap stoicijns door ondanks de rumoer om hem heen. Zijn verhaal voelt wat langdradig aan. De onderwerpkeuze is vrij safe: huiselijkheid en het gezin. Af en toe weet hij een glimlach los te krijgen bij het publiek. Zijn gedachtes en observaties zijn goed, maar het had wat smeuïger gemogen.

De heren Luc & Sec beginnen gewaagd. Eén van de twee heren zit op het podium en blijft stil. Langzaam aan noemt hij een twintigtal namen op om vervolgens iedereen op het verkeerde been te zetten. De beste grap van de middag. Hierna is de scene toch wel een herhaling van zetten. Andere sketches zijn soms lastig te volgen. Wat is hun punt? Bij de sketch met korte grappen weten de heren de lach nog meerdere malen te scoren, maar verder mist hun act vooral nog samenhang.

Andere reviews LCF 2011:
2e auditie Leids Cabaret Festival
3e auditie Leids Cabaret Festival

Meepraten over dit festival doe op Cabaretmeter.nl

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment