Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

3e auditie Leids Cabaret Festival 2011

Locatie: Sociëteit de Burcht
Plaats: Leiden
Gehouden op: 23-01-2011
Op zondag 23 januari vinden de laatste audities van het Leids Cabaret Festival plaats. Edo, Focko & Wouter trappen af. Dat doen ze tragikomisch met een feestvarken zonder vrienden. Op de voicemail komen afbellers voorbij. De heren gaan daarna door naar de volgende sketch. Echt een duidelijke lijn zit er niet in hun stuk. Slechts in de slotscene komen sommige eerder genoemde onderwerpen terug, maar meer dan losse sketches is het niet. Om het geheel af te maken was er ook nog een gebrek aan goede grappen.

Anne Jaap de Rapper is iemand met heel veel woorden met, waarschijnlijk ook veel inhoud, maar misschien lag alles aan de woordvolgorde of zijn voorkomen of zijn houding of misschien klopte alles gewoon niet. Vanaf minuut één waren er al verbaasde blikken van het publiek. Raar, niet grappig, too much…

De Vlaamse Hanne de Backer doet waar de Belgen bekend om staan; een absurdistisch verhaal brengen. Ze komt wat stroef op gang, wellicht lag de schuld bij het gerommel van de koffiekopjes achter de bar, maar halverwege haar optreden lijkt ze losser. Ze maakt gebruik van een loop station tijdens haar saxofoonspel. Pas echt scoort ze met een deprimerend lied.

Victor Luis van Es brengt met zijn voorstelling Liefde een boeiend verhaal. Het geheim lijkt 'm te zitten in de eenvoud... de echtheid. Victor is verliefd en deelt dat met het publiek. Hij vertelt zijn liefdesverhaal met leuke anekdotes en daar ingegoten goede grappen. Victor staat er, het lijkt hem geen enkele moeite te kosten om zijn verhaal te doen. Hier en daar komt hij lekker nonchalant over en hij heeft geregeld contact met het publiek. Een plekje in de voorronde zou een logische keuze van de jury zijn.

Patriesz begint met een overdreven stukje ballet. Gelukkig komt er bij het intro weinig spraak voor, want de kopjes achter de bar rammelen weer aardig. Patriesz was liever een ‘Joan’, die naam vindt ze beter bij zichzelf passen. Dit is dan ook de rode draad in het verhaal. Ze brengt 20 minuten lang een typetje. Lang is meteen het goede woord. Het geheel voelt allemaal veel te lang aan. Af en toe komt de kunstzinnigere Joan voorbij, maar helaas zien we teveel Patriesz.

Bas Bonthuis speelt een thuiswedstrijd. De Leidenaar begint wat stroef, maar scoort wel al enkele malen een lach. Pas echt leuk begint het te worden na een 'slechte' overgang naar een lied op gitaar. Bas komt later in een goede flow wanneer hij begint over de politiek en zijn beleving van de totstandkoming van het huidige kabinet. Hij krijgt het publiek met dit stuk duidelijk op zijn hand. De knulligheid van Rutte, de Wilders-stemmers en Wilders zelf komen aan de beurt. Wanneer hij de laatstgenoemde op zeer treffende wijze vergelijkt met een andere historische leider krijgt Bonthuis zelfs een open doekje. Bonthuis vertelt als enige deelnemer een sterk politiek verhaal, zonder dat het saai is, integendeel zelfs. Bonthuis heeft voldoende in zijn mars om een ronde verder te komen.

Gijs van Rhijn sluit de audities af. Hij begint mooi op piano. Daarna horen we  streber Gijs die er achter komt eigenlijk toch wel mislukt is. Regelmatig laat hij zijn roots voorbij komen en horen we plat Gronings voorbij komen. Pas echt leuk wordt het wanneer Gijs vertelt wie hij is: een leraar op een middelbare school. De sketch hierna is hilarisch. Af en toe schreeuwt hij alles bij elkaar, maar dat is juist op zijn plaats. Gijs gaat alle kanten op. Hij babbelt ook nog eens op zeer originele wijze met het publiek en sluit af met een intiem lied, waarbij hij laat zien zeer muzikaal te zijn. Gijs van Rhijn is een aparte persoonlijkheid die best wel eens ver zou kunnen komen.

Al met al mag toch wel geconcludeerd worden dat de drie auditiedagen behoorlijk teleurstelde. Dat er met ruim 50 inschrijvingen en een voorselectie middels DVD-bestudering geen échte toppers het podium beklommen, is bijzonder te noemen. Is het talent eventjes op? Of heeft het talent massaal besloten niet mee te gaan doen dit jaar?

Dat de audities in de rumoerige sociëteit De Burcht wordt gehouden blijft ook vreemd. Wellicht is het lastig afscheid nemen van een 19 jaar durende traditie, maar de perfecte omstandigheden worden nooit gehaald met deze lokatie. Zoals eerder vermeld rammelen de koffiekopjes met grote regelmaat tijdens optredens, gaat de voordeur geregeld piepend en krakend open en wordt er nog al eens door een optreden gebabbeld (en gebrabbeld door kleine kinderen).

De groots nodige moeite is er gedaan om het LAKtheater te laten blijven, waarom niet van dit theater gebruik maken? Het Leids Cabaret Festival zoekt naar een manier om een nieuwe jongere doelgroep aan te spreken, waarom dan toch weer altijd die zelfde trouwe groep opzoeken? Waarom dan toch niet, op deze of op een andere manier, vernieuwen?

1e auditie Leids Cabaret Festival
2e auditie Leids Cabaret Festival

Meepraten over dit festival doe op Cabaretmeter.nl

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping