Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

The Daily Show: NL Editie

Locatie: Zie beschrijving
Gehouden op: 31-01-2011
Net als bij elke andere start zijn ook de eerste minuten van The Daily Show: NL Editie wat onwennig. De originele The Daily Show zit in mijn hoofd. Vragen schieten ook door mijn hoofd. Is Nederland wel een land voor een solistische Late Night Show? Hoe gaat het Jan Jaap van der Wal af? Gaat het schrijversteam sterke grappen brengen?

Een desk, een anchorman, actualiteit en sterke grappen. Alle ingrediënten voor een Late Night Show. Het eerste wat opvalt is het geluid. Blikkerig en een niet goed plaatsbaar gelach. Het beïnvloed de kijksfeer, het leidt af. De actuele grappen zijn sterk en doen soms denken aan Jan Jaap van der Wal die Dit Was Het Nieuws-grappen heeft uitgewerkt. Ook de visuele ondersteuning komt goed uit de verf. Al met al een aardige eerste indruk.

De anchorman Jan Jaap van der Wal is een ijzersterke comedian, maar waar Amerika in John Stewart een echte volwassen anchorman heeft, lijkt Jan Jaap vooral wat leeftijdsjaren te missen. Vooral wanneer Sander van Opzeeland aanschuift vallen dingen meer op hun plaats. Op Twitter hopen mensen dat Van Opzeeland de volgende shows gaat presenteren.

Door een ander interview wordt er nog veel meer duidelijk. John Stewart is en blijft de grote meester. Het getuigt van lef dat Jan Jaap van der Wal meteen aan ‘John’s tafel’ gaat zitten, maar het kwaliteitsverschil wordt hierdoor wel pijnlijk zichtbaar. Het niveau van de show stijgt dankzij Stewart. De ‘supernerd’ die Van de Wal zegt te zijn als hij in Amerika is, is hij nu ook… een nerderige leerling. Hij kent zijn plek bij Stewart, maar iets meer Nederlandse ‘arrogantie’ had best gemogen.

Aan vergelijken ontkom je niet en hoe kan je dat beter doen dan wanneer ze met elkaar in gesprek zijn. Vooral goed te zien is dat John Stewart een gemakkelijke prater is, een vollere stem heeft en gewoon een gewichtiger persoon is. Hij is aanwezig. Een vergelijkbaar persoon in Nederland is wellicht Raoul Heertje, hij zou deze show als anchorman wellicht kunnen dragen… of toch Sander van Opzeeland?

Interessanter is misschien de vraag: zit Nederland te wachten op een Late Night Show? Nederland heeft geen traditie op het gebied van Late Night Shows. De echte populaire programma’s in de avond (van vroeger tot nu) die wij kennen zijn Barend & Van Dorp, Pauw & Witteman en in mindere mate shows van Paul de Leeuw en Jensen. Dit zijn stuk voor stuk hele andere shows dan de Amerikaanse Late Night Shows. Een show als deze kennen we in Nederland (nog) niet en vooral niet goed genoeg.

De Late Night Shows in Amerika zijn talrijk. De anchormen zijn halfgoden en kijkcijfers stellen nooit teleur. Amerika smult van de roddel en achterklap en de harde en gewaagde grappen. Nederland is moeilijk te 'pleasen' op dat gebied; we zijn wel wat gewend. Nederland is te nuchter voor dit soort shows. Daarnaast is Nederland zeer kritisch; het moet geniaal grappig zijn of van de buis. ‘Gewoon vermakelijk’ en ‘best leuk’ is geen optie.

Camedy.nl zegt: “The Daily Show: NL Editie heeft potentie. Nog even laten rijpen, er zijn nog elf afleveringen te gaan. Of Jan Jaap van de Wal de geschikte anchorman is zal snel moeten gaan blijken. De grappen zijn in ieder geval van hoog niveau. Dat zit wel goed.”


Op Twitter gaan de meningen alle kanten op:
⇒ "Jan Jaap moet nog wel in zijn rol groeien. Hopelijk komen er meer dan twaalf. Programma heeft tijd nodig. Maar het begin is er”
⇒ “Extreem teleurstellend Daily Show op Comedy Central NL... Zonde.
⇒ “Haha, #dailyshow op Comedy Central is echt geweldig opgezet!”
⇒ “Conclusie na #dailyshow: programma met potentie. Maar och, wat heb ik me gestoord aan het geluid.”
⇒ “Mooi. Ik kan het bij één #dailyshow houden.”
⇒ “een mager 6je, ik ga gewoon weer voor boer Richard.”
⇒ "Lekker Nederlands, iedereen basht het alweer na 1 aflevering, pfff, geduld! #dailyshow"

Lees de review naar aanleiding van de hele reeks

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping