Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Bull's eye voor Eric Koller

Locatie: Leidse Schouwburg
Plaats: Leiden
Gehouden op: 09-03-2011
'Dankjewel' is het eerste woord dat Eric Koller spreekt, en dat is dan pas na afloop van zijn voorstelling. De vorige shows van deze theatermaker, 'Fool Koller' en 'Hippopotomonstrosesquippedaliofobie' (inmiddels te koop op dvd) werden door pers en publiek jubelend ontvangen en met dit nieuwe programma, 'Bull', maakt de winnaar van zowel het Gronings als het Amsterdamse Kleinkunstfestival de hooggespannen verwachtingen opnieuw meer dan waar. Koller slaagde er gisteravond met zijn unieke combinatie van cabaret, slapstick en pantomime in elk geval ruimschoots in het publiek in de redelijk gevulde Leidse Schouwburg anderhalf uur lang ademloos te laten toekijken. En als gezegd kwam daar, een enkel 'hop!' daargelaten, geen enkel woord aan te pas.

Met zijn fysiek en elastieken mimiek, en met behulp van een aantal inventieve requisieten en trefzekere geluidseffecten, creëert Eric Koller een geheel eigen wereld, waarin hij bijvoorbeeld aan een doodgewone bezem eindeloos veel functies toekent. Hier gaat zo'n vervreemdende werking vanuit, dat wanneer hij de bezem aan het einde van deze sketch gebruikt waar deze eigenlijk voor bedoeld is, het applaus simpelweg niet uit kan blijven.

Hoe ingenieus de decorstukken ook zijn, ook zonder deze hulpmiddelen weet Eric Koller te imponeren. Zelfs van het aantrekken van zijn tuinbroek of zijn schoenen, of het eten van een simpel banaantje weet hij - zeer sterk inspelend op de reacties uit de zaal - nummers te maken die de moeite waard zijn. De scène waarin hij met slechts een fluitje in zijn mond een piepende opblaaspop speelt, behoort tot de hoogtepunten van de avond, die alleen in een wat breed uitgesponnen en misschien iets teveel op attributen leunende skiscene een klein beetje inzakt.

Of Koller nu in de huid van een verveelde speeldoosballerina kruipt, of een met een voorbij fladderende duif flirtende weerhaan speelt: elke scene is zorgvuldig en met oog voor detail opgebouwd. Zonder woorden lukt het de getalenteerde theatermaker verhalen te vertellen met een kop en een staart. Van een cowboy in slow motion tot Tarzan die lamlendig aan een liaan bungelt, van een vlieg met de dood op de hielen tot een kluns die letterlijk met handen en voeten een kist in elkaar zet, en van een eigenwijze dreumes die in poepbroek zijn box ontvlucht tot een ronddraaiend figuurtje in een schiettent: Koller schiet in 'Bull' - dat behalve knap gemaakt vooral uitermate grappig is - vrijwel uitsluitend raak. Bull's eye dus!

Tags:

Eric Koller

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment