Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Stefan Pop - Popaganda

Locatie: Theater Bellevue
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 07-05-2011
Het is een studentikoze bende op het podium van Theater Bellevue, waar Stefan Pop zaterdag 7 mei voor de vijfde keer deze week staat met zijn eerste solovoorstelling Popaganda.
 
Een berg met propjes, een bureautje met laptop aan de rechterkant van het podium en aan de linkerkant staat een ander bureau met een ouderwets uitziende radio, oftewel we zijn bij Stefan op visite.
 
Pop ontvangt een vertwijfeld applaus wanneer hij opkomt. Waarna hij plaatsneemt achter zijn laptop om een groepschat te starten met onder andere Dries Roelvink, Berlusconi en Tatjana, zijn 'vrienden' van Facesitter. Het eerste gelach bij het publiek is hoorbaar.
 
Stefan klapt zijn laptop dicht en spreekt tot het publiek. Het lauwe openingsapplaus en de grootte van de zaal vormt het begin van waar Pop het over wil hebben. De talentvolle comedian is slechts 25 jaar, maar beklom 10 jaar geleden voor het eerst het podium. Bij veel mensen doet de naam Stefan Pop geen belletje rinkelen; tijd voor een theatertour waarin de focus ligt op naamsbekendheid. Met een sterke powerpoint-presentatie laat hij op geheel eigen wijze zien hoe naamsbekendheid werkt.

Stefan vertelt dat hij van verhalen schrijven houdt en leest één zo’n verhaal voor die hij later aan de jongen van de flessenautomaat in de supermarkt zal geven. Overigens houdt Pop nog veel meer van échte verhalen mooier maken. Zijn lange anekdote over de eenzaamheid in de Albert Heijn zit vol met uitstapjes naar andere sterke anekdotes. Naadloos weet hij weer terug te keren naar het eigenlijke verhaal.
 
Die eenzaamheid en ook de individualisering vormen de rode draad in Popaganda: "als je wordt behandeld als een nummer, ga je je daar ook naar gedragen" is Pop's motto. De voorbeelden die hij vervolgens noemt zijn absurd, maar de kern raakt hij wel. Kleine sociale momenten in de supermarkt, worden tegenwoordig zelfs al teniet gedaan door de technologie.
 
In één ding is Stefan volgens eigen zeggen echt goed... of de vrouwen het daarmee eens zijn kan het publiek wel invullen. Zijn metafoor voor sex en zijn trotse blik zorgt voor meerdere lachkicks bij het publiek.
 
Waar Stefan zonder twijfel wel echt goed in is, is steengoede sketches en teksten verzinnen. Wanneer hij zijn eerder opgelezen verhaal live gaat herschrijven, zet hij de radio aan. Eerder gemaakt radiowerk van Stefan laat hij al ‘zappend’ in stukjes voorbij komen.
 
Als andere leuke afwisseling laat de comedian een stoel op 2 poten zweven. Als hij ondertussen gewoon verder gaat met zijn show, is het publiek vooral afgeleid door de stoel.
 
De Comedytrain-comedian lijkt geboren op het podium, want hij straalt vanaf de eerste minuut. Bijna huppelend, hij loopt soms letterlijk op zijn tenen, spreekt hij zijn publiek aan met een vrolijke ondeugende lach. Mede hierdoor komen zijn scherpe bevindingen geen moment belerend over.
 
Stefan is een echte next-generation comedian. Hij maakt dankbaar gebruik van de verschillende technische hulpmiddelen. Van de nog redelijk old skool Powerpoint tot aan radiofragmenten. Hij weet alles goed te gebruiken. Het sterkst is Pop met zijn ‘chats’ en verwerkt dit slim in zijn show. In die chats is hij ook het meest actueel. Wanneer hij ‘live’ de actualiteit op zoekt pakt het soms minder goed uit. Een grap over de homoseksualiteit van minister De Jager valt niet en lijkt iets te gretig in zijn show gepropt te zijn. Zijn honger naar comedy valt te prijzen en bovendien wuift hij met een glimlach dat schoonheidsfoutje gemakkelijk weg.

Stefan Pop is verder vooral een begenadigd tekstschrijver en een welkome jonge comedian die met Popaganda een ijzersterk debuutprogramma heeft gemaakt.


Fotografie: Mark van den Brink
Recensent: Jeffrey van den Berg, Camedy.nl


Tags:

Stefan Pop

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping