Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Amsterdam Comedy Festival ook internationaal geslaagd

Locatie: Melkweg
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 27-05-2011
Vrijdagavond 27 mei werd voor de vierde keer het Amsterdam Comedy Festival gehouden. Na drie edities met overwegend Nederlandstalige line-ups, waren er dit keer alleen maar internationale comedians te zien in de Melkweg.

Het publiek dat bij aankomst in de garderobehal van de Melkweg staat varieert van twintigers tot veertigers. Er hangt een rustige sfeer van mensen die vol afwachting zijn van wat deze editie van het Amsterdam Comedy Festival ze te bieden heeft.  Er is immers een vol programma, vier zalen en dertien internationale comedians! Zoals inmiddels bekend is het festival zo ingedeeld dat je veel kunt zien, maar helaas ook (lastige) keuzes moet maken. Die ene dag extra van voorgaande jaren wordt dit jaar dan ook vast gemist door de echte liefhebber.

De eerste zaal die we binnenlopen is The Max waar Wil Hodgson (UK) zal aftrappen. Hij wordt aangekondigd door  Bob McClaren (NZ) en Pep Rosenfeld (US/NL). Zij hebben de ondankbare taak  om als MC van de avond het publiek binnen 2 à 3 minuten op te warmen. Dit lukt de heren aardig.

Zonder twijfel kun je zeggen dat Wil Hodgson (UK) meteen opvalt. De comedian ziet er apart uit met zijn goatee ( geitensik),  tattoos van de carebears (troetelbeertjes) op zijn linker voorarm, ook heeft hij een heel diep Engels accent. In het begin van zijn set probeert iedereen nog zeer geconcentreerd te luisteren en kwamen sommige grappen nog aan, maar naarmate de set vorderde was hij het publiek kwijt. Het gebruik van personages die niet iedereen kent hielp zijn set ook niet echt.

Thomas Smith is als enige Belg echt een verrassing in de line up. In de kleine sfeervolle zaal ‘Cinema' komt hij heel verrassend met een zeer goede set in het  Engels, een enkele keer komt hij niet uit zijn woorden maar door zijn arsenaal aan geluiden en mimiek maakt hij dit helemaal goed. Hij speelt in een lekker tempo en snijdt verschillende thema’s aan. Zijn kijk op alledaagse situaties zijn voor het publiek zeer vermakelijk.

Danny Bevins (US) staat in de andere sfeervolle zaal ‘Theater'. De man uit Kentucky is goed op dreef. Met zijn scherpe, grove tong wist hij iedereen in een deuk te krijgen. Verhalen over zijn familie die hem liever kwijt dan rijk zijn, zijn zeer grappig,  maar vooral het einde waarin hij praat over hoe hij zijn eigen begrafenis zou organiseren was te hilarisch voor woorden. Mocht Bevins in de toekomst weer eens een bezoekje brengen aan Nederland, probeer deze comedian dan zeker eens te bekijken!

Een nieuw idee van Heather Knight is Data the robot (US); de robot die stand-up comedy doet. Een prachtige robot, maar het is eigenlijk gewoon een opgenomen voice-over die de grappen vertelt. De timing is slecht, het samenspel tussen Heather Knight en de robot is saai en alle grappen waren robot gerelateerd wat natuurlijk logisch is, maar niet altijd even grappig. Comedians van vlees en bloed hoeven nog niet te vrezen voor deze robot.

Nick Helm(UK) komt binnen, gaat luidkeels tekeer en herhaalt alles wat hij zegt minstens acht keer. Het schreeuwen en het mensen intimideren was leuk, maar verliest effect naarmate het optreden vordert. Tijdens zijn optreden lopen er mensen weg, Helm gaat hier niet geheel zachtzinnig mee om, grappig is het wel. Hij wisselt de grappen af met komische liedjes die hij zelf begeleidt met een gitaar.  Nick Helm is grappig maar je moet wel een olifantenhuid hebben wil je de show uitzitten en het type komedie moet je ook wel echt liggen.

David Fulton(US) Begint met sterke improv die betrekking heeft tot de host Pep Rosenfeld. Supergrappige verhalen over de contrasten van Europa, Amerika en vooral Engeland waar de comedian nu woont. En zijn tijd dat hij coke dealde en gebruikte waardoor met zijn vrienden in meest absurde situaties kwam het publiek geniet er  duidelijk met volle teugen van.

Het was een wisselvallige avond waarin de Amerikanen en de in dit gezelschap verrassende Thomas Smith fantastisch waren. De Britten scoorden toch iets minder, omdat ze door hun accent  soms iets te onverstaanbaar waren om echt indruk te maken. Ondanks dat kleine puntje van kritiek kan de vierde editie van het Amsterdam Comedy Festival de boeken in als geslaagd. De bezoeker heeft veel grote internationale namen kunnen zien, voor een meer dan redelijke prijs.

Recensent: Edson da Graça
 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment