Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Jochen Otten gaat diep in Belastend Materiaal

Locatie: Theater Bellevue
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 04-06-2011
Zaterdag 4 juni heeft Jochen Otten de laatste in een reeks van vijf shows gegeven in Theater Bellevue te Amsterdam.
 
In 'Belastend Materiaal' gaat Otten, winnaar van de Persoonlijksprijs van Cameretten 2003, hyper van start. Hij heeft geweldig nieuws en móet dit gewoon even delen met het publiek. Iedereen leeft meteen mee, maar enkele seconde later blijkt dat ze in de maling zijn genomen. De eerste grap met een twist is een feit en het publiek zet zich schrap.
 
De Brabander komt in zijn vierde avondvullende show echter met meer dan alleen maar leuke twists. Otten zit regelmatig met opgekropte woede. Dit zorgt vaak voor hilarische scènes, terwijl de oorzaak serieus is.
 
Bijna met psychologische precisie raakt hij relativerend de kern van zijn probleem. Het mooie is dat hij die kern geen moment benoemt. Hij vertelt 'slechts' waargebeurde verhalen uit zijn jeugd.
 
Paps was opvliegend en Mams probeerde altijd alles gemoedelijk weg te fluisteren. Ondertussen gaat zijn vader dood en wordt na een aantal omwegen duidelijk dat zijn zusje er ook niet meer is. Tekenend voor Otten is hoe hij indirect laat horen waar hij het het moeilijkst heeft gehad.
 
Zwaar klinkt de materie misschien, maar dat is allerminst het geval. De Comedytrain-comedian deelt rake grappen uit en het publiek komt meer dan eens in een melige flow dankzij  Otten. Het is de combinatie van drukke, felle jongenman en die van de naieve, simpele jongenman die voor die flow zorgt.
 
De mannen in het publiek lijken vooral mee te gaan wanneer Otten zijn relatie bespreekt en dan vooral de momenten waarin zijn vriendin het lijdend voorwerp is. De vrouwen lachen vooral bij de herkenbaarheid van de sul Otten in zijn relatie.
 
Jochen Otten weet deze avond ongelooflijk veel lach te scoren. Mensen die in hun lach blijven hangen en mensen die na een kleine drie minuten fluisteren: "ik vind het nu al leuk". Het mooiste moment is eigenlijk een grap die net zo mooi, als pijnlijk is. Op deze bijna poëtische grap volgt een zacht "wauw" uit het publiek.

Als kleine kanttekening dient nog gezegd te worden dat het podium van Bellevue helaas net te klein was voor het decor van Otten. Normaalgesproken wordt alles ondersteund met een mooi abstract houten huis; het ouderlijke huis en het huidige huis van Otten. Nu was het enige decorstuk dat het publiek meevoerde naar de voor Jochen belangrijke 10-jarige leeftijd, een hoofdkussen. Dit kussen bood hem troost in de moeilijkere tijd, maar het helpt hem uiteindelijk niet genoeg met het verwerkingsproces.
 
Otten is één van de weinige van de nieuwe generatie cabaretiers die zo'n mooie diepe lading in zijn show weet te leggen en de grappen daarbij niet vergeet. Sterker nog, de berg met grappen is zelfs nog hoger dan al het kleins wat hij brengt, terwijl de zware, mooie materie toch het meest blijft hangen na de show.
 
Wauw...

Recensent: Jeffrey van den Berg, Camedy.nl

Tags:

Jochen Otten

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment