Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Lachstuipen verzekerd bij De Staat van Verwarring

Locatie: Theater Walhalla
Plaats: Rotterdam
Gehouden op: 13-10-2011
In het knusse eigenzinnige Theater Walhalla is op 13 oktober een 'uitzending' van De Staat van Verwarring, ooit een culthit op de Nederlandse televisie, nu verplaatst naar het theater.

Pieter Jouke en Ronald Snijders zijn ook hier de absurde hosts. Hosts die vreemdgenoeg geen openingsapplaus ontvangen, maar daar weet Snijders meteen een goede grap over te maken. En dan is de show eigenlijk nog niet eens begonnen.

Nadat Snijders iedereen op zijn manier welkom heet, is de planning dat de openingstune op het grote scherm achter hen gaat spelen. Er gaat echter meteen een hoop fout. Aan alles was te zien dat dit niet gespeeld was. Het warrige, spontane gestuntel en vooral de daarop volgende improvisaties zorgen voor echtheid. Het is puur wat het publiek te zien krijgt.

De twee gastheren brengen het publiek de bekende onderdelen van de televisie show, zoals Neologismen, filmpjes, interviews, de top 5 en de Spek & Bonen Quiz. Daarnaast brengt Snijders meerdere malen het Binnenland 1 Nieuws met absurde nieuwsgebeurtenissen en wagen de heren zich aan live tekstchatten en later ook beeldchatten (vergelijkbaar met Chatroulette).

De show kent eigenlijk alleen maar hoogtepunten, maar één die het noemen zeker waard is, is de chatsessie. Pieter Jouke laat het publiek, inclusief Ronald Snijders, volledig in een stuip liggen tijdens het absurde chatgesprek. Het is leuk om te zien dat de heren zelf ook genieten en lachen om de dingen die ontstaan op het podium.

De twee staan ook bijna continu in contact met het publiek en dat is voelbaar. Als kijker is men echt onderdeel van de show. Hierdoor is het eigenlijk ook echt niet mogelijk om af te haken en dat is ook duidelijk niet wat het publiek wil, want iedereen doet vrolijk mee.

Het enige minder sterke item is De Top 5 van Pieter Jouke. De one-liners zijn van verrassend matige kwaliteit van de verder zo sterk schrijvende Jouke. Te makkelijk en te flauw, zonder twijfel kan Jouke hier veel meer uithalen. Voordeel is wel dat dit item slechts een minuut duurt. Er kan dus snel weer gelachen worden.

Er wordt veel ‘verwarring’ gezaaid, maar er ontstaat op meerdere momenten vooral ook een staat van meligheid. Het denkwerk van de twee presentatoren is snel en zodra het even te serieus dreigt te worden wanneer de gasten (Krijn Meerburg, directeur LantarenVenster én Annemieke Slager, projectontwikkeling en externe relaties Kunsthal R'dam) worden geïnterviewd, komt er weer grap. Vooral Slager lijkt niet helemaal te zijn voorbereid op de absurditeit en had ongetwijfeld gehoopt een mooi promotiepraatje te kunnen geven. Die verwarring zorgt voor lachwekkende situaties.

Een hilarisch moment vindt plaats tijdens het laatste interview met Krijn Meerburg. Doordat Meerburg al had kunnen ‘afkijken’ bij het vorige gesprek, doet hij ook pogingen tot humor, wat minder ten goede kwam van de spontaniteit. Gelukkig was daar wel een spontaan iemand uit het publiek die wél erg serieus was, ondanks het extra drankje uit de pauze, en antwoord wilde op zijn vraag. “Dan kunnen jullie wel gaan lachen en grappig doen, maar ik stel gewoon een vraag!” Dit was natuurlijk koren op de molen van Jouke en Snijders.

De Staat van Verwarring is echt een toevoeging in de theaterwereld. Het is snel, afwisselend en een show in het nu. Snijders en Jouke voelen elkaar prima aan en hun plezier werkt aanstekelijk. Verwacht geen gewone cabaretvoorstelling, geen piano, geen strakke, perfect uitgedachte rode lijn, geen voorgeprogrammeerde teksten, maar een vrolijke gedachtenchaos van ruim anderhalf uur.

Een fijne bijkomstigheid is dat hun show niet elke avond hetzelfde is. De liefhebber kan er dus meerdere keren heen in het seizoen om weer een totaal nieuwe aflevering te gaan zien… en beleven!
Speellijst Staat van Verwarring
Speellijst Pieter Jouke (solo)
Speellijst Ronald Snijders (solo)
Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment