1e Auditie Leids Cabaret Festival nog vrij mager
Locatie: |
Sociëteit de Burcht |
Plaats: |
Leiden |
Gehouden op: |
08-01-2012 |
Zondag is het Leids Cabaret Festival 2012 begonnen. Traditiegetrouw gebeurde dit in Sociëteit de Burcht en traditiegetrouw zat het ook erg vol. Ruw geschat zaten (en stonden) er ruim 100 man in de sociëteit.
Om sfeer te maken was er eigenlijk dus weinig nodig, maar Stefan Pop was een welkome host deze middag. Hij liet de deelnemers in een nog warmer bad opkomen.
Robin Bleeker is een oude bekende van het LCF. In 2005 haalde hij nog de voorrondes van het festival. Ook bij
Cameretten kwam hij al tot datzelfde stadium. Zijn stijl doet (nog steeds) erg denken aan die van Kees Torn. In de spotlights staat een timide jongen die ongemakkelijk met zijn publiek contact zoekt. ‘Taal’ is vooral waar Robin zich mee bezighoudt. Veel laat hij dat horen in combinatie met zijn piano. Mooie kleine liedjes, grappige teksten, leven, dood het komt allemaal voorbij. Bij Robin kun je ademloos kijken en luisteren, maar ook lachen.
Caroline Rome komt helemaal uit Belgie om te laten zien wat ze kan. Helaas is dat niet veel. Als zij de eerste stappen op het podium zet en een lied van K3 zingt en uitbeeld, lijkt ze de zaal meteen mee te krijgen. De lach en het applaus zat echter vooral vooraan, bij haar achterban. De moeilijkheid die Vlamingen hebben is en blijft de taal, sommige woorden zijn nou eenmaal totaal anders. Caroline maakt de fout door vooral aan één stuk door te ‘ratelen’ en Vlaamse woorden niet uit te leggen. Haar gedachtes zijn verder vrij simpel, flauw en weinig vernieuwend.
Pepijn Schoneveld komt op als underdog hij vertelt met een hoop zelfspot hoe vrouwen over hem denken… hoe niet-cool hij is met zijn rode haar bijvoorbeeld en tot overmaat van ramp kan hij ook al niet ruiken. De opbouw naar deze onthulling is poëtisch en komisch, hij duikt het publiek in om vervolgens op zijn knieën te vragen of ze bepaalde ‘heerlijke geuren’ kennen. Hij kent al die geuren niet. Hij is namelijk ‘Reuf’, dat is zijn zelfbedachte term, want er was nog geen eigen term voor mensen met een ‘reukhandicap’. Een interessant en origineel onderwerp.
Pepijn zijn verhalen zijn verder erg absurd, maar echt sterke grappen ontbreken. Het publiek lacht echter veel om zijn soms voor de hand liggende grappen.
Langzaam werkt Pepijn naar zijn hoogtepunt; de scene over planten. Hoewel het geheel op een gegeven moment erg langdradig aanvoelt is een wisseling in kleding misschien net wat zijn optreden nodig had. Een mooi slotapplaus volgt.
Tobias Polak is slechts 18 jaar en niet zomaar iemand. Tobias is God. Alleen heeft God er geen zin meer in. Dit komt voornamelijk door de chaos op aarde tegenwoordig. Het publiek ziet een jongen die vooral toneel speelt en zijn teksten opdreunt. De hele gedachte van Tobias is wel een erg mooie en de jonge deelnemer scoort tevens de nodige lach. Toch mist Tobias simpelweg de nodige ervaring om een ronde verder te komen.
De Muzes, Marjolein en Sietske, beginnen met een knappe synchroonuitgevoerde proloog. Op het nummer van LMFAO (Sexy and I know it) doen de dames vervolgens een fitness-routine. Als de muziek afloopt horen we de twee dames praten over hun partner en minnaar. Het gesprek vormt de opmaat voor de volgende scene, waarin echtgenote en minnares elkaar ontmoeten. Het is een ontmoeting met een bijzondere wending.
Het optreden van De Muzes zit goed in elkaar, maar de uitwerking kan beter. Eén van de dames oogt nogal jong en dat komt de geloofwaardigheid bij dit zware thema (overspel in huwelijk) niet ten goede. Verder brengen de twee eigenlijk vooral toneel. Echte grappen ontbreken en dat is een gemis in dit stuk.
De vreemdste opening (en eigenlijk niet alleen opening) kwam op naam van
Anne Jaap de Rapper. Per ongeluk kondige host Stefan Pop hem aan als ‘Repper’, dit wilde Pop meteen rechtzetten, maar Anna Jaap stormde het podium op om vervolgens meteen te beginnen. Geen handige zet om een populaire host die krediet heeft opgebouwd bij het publiek af te kappen.
Desondanks begint Anne Jaap enthousiast met een rijmpje en handgeklap. Het publiek doet mee. Naarmate zijn optreden vordert wordt het echter saai en zelfs vervelend. Hij mompelt en strompelt. Als hij later weer een liedje inzet volgen twee mensen hem nog klappend, waarna het behoorlijk stil valt. Pijnlijk. De onbegrijpelijke herkansing die hij dit jaar, na een
zeer matige poging vorig jaar, weer kreeg van de organisatie heeft hij duidelijk niet met twee handen aangepakt.
Ter afsluiting volgt
Edo Berger, onder andere winnaar van
Griffioen Zuidplein Cabaret Festival 2010. De zaal hunkert naar een leuke afsluiting en die krijgt het gelukkig ook. Met veel energie klimt Edo het podium op om te beginnen met zijn succes-date… met een meisje. Hij scoort meteen meerdere lachen.
Af en toe wordt de ‘brave Edo’ onderbroken door zijn alter-ego die vooral bang is voor de huidige ontwikkelingen in de maatschappij. Volgens hem zijn wij ‘Under Attack!’ Naadloos neemt de brave Edo het na enkele grappen weer over om vervolgens over zijn leven en woonwijk te vertellen. Als zijn alter-ego weer voorbij komt krijgt het publiek tips hoe zij ‘een attack’ tegen kunnen gaan.
Edo weet een mooie balans te vinden tussen de saaie, brave kant van hemzelf en de paranoïde kant en sluit deze dag op een sterke manier af.
15 januari en 22 januari zijn de resterende audities vanaf 13.30 uur te zien in Sociëteit de Burcht te Leiden.
Bestel de best verkopende cabaret dvd's.
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
- Bruiloft
- Bedrijfspresentatie
- Verjaardagsfeest
- Horeca
- Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie