Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

2e Auditie Leids Cabaret Festival piekt op verschillende vlakken

Locatie: Sociëteit de Burcht
Plaats: Leiden
Gehouden op: 15-01-2012
Kon het nog drukker dan vorige week? Ja dus! In een stampvolle Societeit de Burcht staan zondag 15 januari zes auditanten klaar om zich te bewijzen.

Opener van de dag Paul Westra heeft mooie gedachtes met de verschillende levensfases als rode draad. Van ‘zijn invloed op de volgende generatie(s)’ tot ‘zijn dood’. Paul vertelt vooral een verhaal met hier en daar een grap. De lachdichtheid is niet enorm hoog, waardoor je als publiek af en toe kon afdwalen. Hier is dus vooral nog winst te behalen.

Guido Schaake is vooral muzikaal. Hij begint met een slaapliedje en eigenlijk maakt de rest van zijn optreden ook behoorlijk slaperig. Schaake is een typische singer/ songwriter die zijn nummers aan elkaar praat. Alleen is zijn stijl in het begin vooral vrij ‘lazy’. Terwijl hij zichzelf later juist weer overschreeuwt. Zijn auditie is niet in balans en Guido mist vooral de urgentie. Het muziek gedeelte scoort een voldoende, maar op het Leids Cabaret Festival komt dit eigenlijk op geen enkel moment tot zijn recht. Een sterk verhaal ontbreekt en één keer lachen is toch echt te weinig.

Martijn van Osch heeft weinig tijd nodig om het publiek volledig voor zich te winnen. Met een 'slechte' vergelijking tussen hem en Jezus lacht het publiek al binnen een minuut. Vervolgens laat hij het publiek kennismaken met de persoon Martijn; zijn vriendenkring, zijn relatie en zijn vernieuwde ochtendritueel. Hij heeft het vermogen om het publiek keihard te lachen, maar weet hen ook mee te krijgen in zijn soms poëtisch opgebouwde gedachtes. Alleen die serieuze kant wil hij waarschijnlijk net iets te graag laten zien voor dit festival. De Martijn met zijn op zich mooie gedachte van zijn ochtendritueel is echter een totaal andere Martijn als die jolige jongen in het eerste deel, hierdoor komt het net iets te geforceerd over. Martijn gaat ver komen, zo niet winnen.

Omar Ahadddaf speelt met clichés over zijn Marokkaanse afkomst. Met zijn gebrekkige Nederlands rolt hij gemakkelijk naar woordgrappen en (in zijn ogen) rare gezegdes. Een enkele keer komt zijn leven in Marokko voorbij, maar het is niet meer dan een grap over voetballen op een berg. Jammer, want juist daar en bij zijn vader, die hij ook slechts drie keer betrekt bij zijn optreden, ligt wellicht een mooier en interessanter verhaal. Nu blijft Omar vooral op de oppervlakte met veel grappen.

Leon de Waal behoort zeker niet tot de jongere deelnemers van deze jaargang. De grijze man acteert zenuwachtig te zijn en knoopt zijn oubollige vest open. Vanaf dat moment lijkt de schroom ook volledig weg. Met absurd materiaal over pedofilie en een drukke dans op zijn geliefde Schlagermuziek werkt hij toe naar de tot nu meest spraakmakende apotheose. Een apotheose die naar de blikken van de mensen in het publiek kijkend, niet erg gewenst is. Helemaal naakt was hij niet, maar een man in jarretels is óók niet altijd leuk. Tot dat moment was zijn optreden prikkelend, daarna was het nog maar lastig om ook naar zijn materiaal te luisteren. Veel mensen (vooral vrouwen) keren de nogal aanwezige penis zelfs de rug toe. Host Stefan Pop toont zich gelukkig solidair met de auditant en kondigt hem af met ontbloot bovenlichaam.

Het trio Malt moest zorgen voor een goed einde van de middag en dat lukt aardig. Drie nerds in een spencer, grote brillen op en strak gekamde haren staan naast elkaar. Natuurlijk hoort daar een… veel te stoer nummer als ‘Bad Boys’ van Inner Circle bij. Het klopt allemaal precies… niet. De drie vrienden laten verschillende sketches zien en weten in elke sketch ook de nodige lach te scoren. Vooral de Dirty Dutch House-sketch is erg leuk gevonden en ook nog goed uitgevoerd. Hun afsluitende lijflied is echter net iets teveel van het goede, ze bezingen zichzelf en benoemen vooral dat zij geen rode draad hebben, maar gewoon Malt zijn en hun ding doen. Niet nodig, maar in grote lijnen een sterk optreden van het trio.
 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping