Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Lambert-Jan Koops - 36

Locatie: Theater Bellevue
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 29-02-2012
Het publiek gaf niet echt mee tijdens het van nogal flauwe woordspelingen over kliklaminaat en de ziekte van lyme doordrenkte voorprogramma van Patrick Meijer. 'De onbekendste comedian van Nederland,' noemt de lange, slungelige standupper zichzelf vol trots, en de reacties vanuit de kleine zaal van het Amsterdamse Bellevue boden nu niet direct aanleiding te verwachten dat daar op korte termijn verandering in komt.

'Zit er hier soms valium in het leidingwater?' vroeg ook Lambert-Jan Koops zich halverwege zijn optreden af. Ook zijn programma, '36', kwam met een te breed uitgesponnen verhaal over lifters maar moeizaam op gang, maar via een act met een geluidsband over een tv-quiz waarin elk antwoord goed wordt gerekend en een a capella gezongen lied over Oost-Limburg wist hij het publiek langzaam maar zeker voor zich te winnen. Naarmate de grapdichtheid omhoog ging en Koops' toon cynischer werd, nam het aantal reacties uit de zaal toe. Het verhaal over de bijbel van zijn oma werd een beetje afgeraffeld - daar had veel meer in gezeten - maar zeer sterk waren daarentegen de bijdrage over dikke mensen die zichzelf als slachtoffer zien (inclusief opnieuw een lied) en de fraaie beschrijving hoe het eruit zou zijn als aliens zouden landen in Drenthe. Koops sloot zijn optreden af met de zin 'Ik vond het vanavond redelijk leuk,' en daarmee vatte hij zijn optreden prima samen. De 36-jarige dus naar eigen zeggen dubbel-volwassen comedian staat zelfverzekerd en enthousiast op het podium, beschikt over een prima performance, maar zijn materiaal is hier en daar nog voor verbetering vatbaar.

De avond zat er echter nog niet op, want er volgde nog een boekpresentatie. Van 'De keuzes van nu' om precies te zijn, het literaire debuut van dezelfde Lambert-Jan Koops. 'Het is een sleutelroman over de comedyscene,' introduceerde zijn uitgever de roman, waarna hij het woord gaf aan comedian Fuad Hassen voor een uitermate onderhoudend interview met de auteur. Hierin werd duidelijk dat het boek voor 38,4% autobiografisch is, dat Koops er vier jaar over heeft gedaan ('vier keer een week') en dat een van de personages uit de roman sterke gelijkenissen vertoont met een bekende, half-Spaanse, half-Nederlandse cabaretier. 'Hoop je op een rel?' wilde Hassen weten. 'Als ik daardoor veel boeken verkoop wel, als ik een proces aan mijn broek krijg niet,' antwoordde Koops.

Onder leiding van comedian Lennart Wesel openden in een afsluitende roast Steven Stol, Patrick Meijer, Korneel Evers, Jeroen Pater en Wilko Terwijn het vuur op de kersverse auteur, op elkaar, maar ook op de al eerder genoemde half-Spaanse, half-Nederlandse cabaretier met wie Koops in zijn roman een appeltje schilt. Wesel kondigde nog aan dat hij de comedians had verzocht langzaam te spreken, zodat Omar Ahaddaf, de van plagiaat beschuldigde winnaar van het Leids Cabaret Festival 2012, makkelijk kon meeschrijven, mochten er via YouTube filmpjes van de roast online komen. Daarna ging het los. 'Zoals Giphart al zei: "Als je een beetje geld wil verdienen aan een boek, moet je er geen Lambert-Jan Koops op zetten"' (Pater). 'Lambert-Jan heeft zolang over het boek gedaan, dat het beter "De keuzes van toen" had kunnen heten. Ik vond zijn damboek spannender, maar de interpunctie was dik in orde' (Meijer). 'Lambert-Jan Koops: de aambei op het succes van Javier Guzman. Javier Guzman: de man die meer shows verneukte dan Philip Freriks journaalberichten. Lambert-Jan is een goeie dammer, maar helaas doet hij er dingen naast' (Terwijn). Het laatste woord was aan de auteur. 'Ach, jullie zijn maar eenvoudige grapjesmakers, en ik ben nu een schrijver!'


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerde recensies

Omar Ahaddaf
  11-02-2012 Juryrapport Omar Ahaddaf
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment