Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Niks mis met brein luie Maarten Ebbers in Laat Mij Maar Zitten

Locatie: Theater Pepijn
Plaats: Den Haag
Gehouden op: 07-03-2012
Op de regenachtige woensdag van 7 maart besluiten vooral veel mensen niet naar Theater Pepijn te gaan voor Maarten Ebbers. 'Laat mij maar zitten' de eerste avondvullende voorstelling krijgt hierdoor een extra betekenis. Jammer, de thuiszittenblijvers hebben iets gemist.

Bijna 20 man hadden in het kleine theater een prima avond dankzij de winnaar van het Leids Cabaret Festival 2009 die opent met een lied waarin hij vragend over zijn toekomst zingt.

Het ontgaat hem niet dat er weinig mensen in de zaal zitten, maar benadrukt vooral dat 'we' het leuk gaan hebben met zijn allen. Hij maakt nog even de vergelijking met zijn volle bak in Roermond een dag eerder en deze veel leukere zaal met ‘ons’. Zijn voorkeur gaat uit naar Den Haag en de sympathie is gewonnen.

Eventjes wordt hij nog wel uit balans gebracht door twee stoorzenders: één telefoon en één persoon  die vastzit aan die telefoon. Nadat iemand uit het publiek iets van storende gedrag zei mengde Maarten zich er heel even in, maar besloot om zich vooral op zijn voorstelling te focussen. Misschien ook wel de beste optie gezien zijn absurdistische podiumkarakter.

Ebbers brengt een ode aan luiheid. De blonde cabaretier is namelijk aartslui, maar laat ondanks dat wel zien dat er met zijn brein niets mis is. Hij heeft zelfs nog ambities: het verbeteren van de wereld en het oplossen van maatschappelijke kwesties. Ebbers bespreekt en bezingt verschillende soorten mensen en impliceert er op los. Hij praat in metaforen, maar zijn boodschappen zijn duidelijk. Hij vind iedereen eigenlijk maar niets.

Ebbers is een absurdist en een denker. Zijn conferences zijn grappig met hier en daar een juweeltje (“Biologisch is niet altijd goed…”), maar soms gaat het richting te makkelijk/ flauw en had er meer ingezeten. De overdenkingen van cabaretier zijn vaak mooi beeldend en raken soms de poëzie. Met zijn timing en mimiek weet hij ook nog een hoop grappen ‘af te maken’.

Naast absurdistische grappen laat Ebbers ook zien bijzonder muzikaal te zijn. Blues lijkt zijn geliefde te zijn en hij brengt 'haar' dan ook met verve. Waar hij tijdens het Leids Cabaret Festival nog een vrij ‘basic’ versie van het populaire ‘Hondje met een trui’ liet horen, speelt hij het nummer nu met een hele andere ‘vibe’. Al zijn nummers zijn trouwens zeer de moeite waard om aan te horen, al is het maar dankzij zijn gitaarspel. Het is een genot om de gepassioneerde muzikant Maarten Ebbers aan het werk te zien. Zijn zwarte en confronterende teksten in ‘Laat het de smaak toch niet bederven’ geven de voorstelling een duister eind, maar met een knipoog brengt hij de sfeer weer terug.

Wil jij kaartjes winnen voor deze voorstelling? Klik hier.

  Volgende review: Greg Shapiro presents Ava Vidal
  Vorige review: Lambert-Jan Koops - 36

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment