Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Greg Shapiro presents Ava Vidal

Locatie: Boom Chicago
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 11-03-2012
Boom Chicago is uitverkocht voor het duo-optreden van huiskomiek Greg Shapiro en de Britse comedienne Ava Vidal.  Hoewel de naam Ava Vidal bij de meeste Nederlanders geen belletje zal doen rinkelen, is ze een graag geziene gast in het Britse comedy circuit. In Groot-Brittannië geniet ze bij het publiek enige bekendheid door haar tv-optreden in Kings of Comedy, een Big Brother-achtig realityprogramma voor stand-up comedians. Daarnaast heeft ze opgetreden in het satirische programma Mock of the Week en Comedy Centrals The World Stands Up. Bij navraag door Greg Shapiro, die de eerste helft van de voorstelling op zich neemt, is minder dan de helft van het publiek van Nederlandse komaf.

Greg Shapiro, een Amerikaan die sinds 1994 in Nederland woont, is een aimabele theaterpersoonlijkheid, maar heeft zeker in het begin moeite om het publiek mee te krijgen in zijn observaties over Nederland. Als hij creatief gebruik maakt van de twee grote diaschermen heeft hij echter de lachers op z’n hand. Hij laat zien welke (bedrijfs-) namen voor Engelstaligen wel heel dubieus overkomen. Het gebruik van de schermen blijft een aantal keer terugkomen. Als hij ongepaste straatkunst in Amsterdam recenseert blijkt zijn scherpe oog voor het ongebruikelijke en de hoeveelheid research die hij in z’n voorstelling stopt. Shapiro sluit af met enkele voorbeelden uit het inburgeringsexamen en toont aan dat één bepaalde groep veel moeite heeft met deze toets: Nederlanders.

Na de pauze is het tijd voor de hoofdact. Ava Vidal zegt meteen spijt te hebben gehad van de titel van haar programma ‘Ava Vidal goes Dutch’. Going Dutch houdt namelijk in dat iedereen voor zichzelf betaalt, in plaats van een rondje te geven. Ze zou graag zien dat in de maatschappij mensen elkaar vaker een rondje zouden geven en minder alleen aan hun eigenbelang zouden denken.

Vidal brengt een persoonlijke stand-up voorstelling waarin ze constant speelt met de sympathie van het publiek. De verhalen die ze vertelt zijn doorgaans uit het leven gegrepen, zoals dat over haar ervaringen met racisme tijdens haar tour in Australië. Ze vervalt niet in makkelijke grappen over verschillen tussen blank en zwarten, maar schetst een beeld over de werking van racisme an sich, pijnlijke politieke correctheid en de afkeur tegen het homohuwelijk.

Naarmate de voorstelling vordert lijkt het erop dat Vidal moeite heeft om het mannelijke gedeelte van het publiek mee te krijgen, terwijl haar materiaal niet seksespecifiek is. Op de wijze waarop ze door het stugge publiek heen speelt blijkt op zulke momenten Vidals professionaliteit. Ze laat de integriteit van haar voorstelling er niet door beïnvloeden en gaat verder over hoe ze de conflicten met haar dochter weinig empathisch oplost en bespreekt met een vreemde mix van medelijden en diepe haat kinderrolmodellen als Justin Bieber. Het wordt nergens te makkelijk, de gedachten zijn regelmatig sterk, alleen het publiek had wat harder mogen lachen.

Als ze wil afsluiten met beschamende anekdotes over haar excessieve drinkgedrag krijgt ze nog het verzoek van een fan om een bepaalde grap te doen. Ze is de beroerdste niet. Vidal is een goede comedienne die een stevige show heeft neergezet, alleen vermoed ik dat ze geen uitzonderlijk goed gevoel heeft overgehouden aan de voorstelling van die avond.


De exclusieve toer 'Greg Shapiro presents Ava Vidal' alleen deze week nog te zien:
13 maart 2012 Den Haag Theater Pepijn 070-3610540
15 maart 2012 Rotterdam Theater Zuidplein 010-2030203
16 maart 2012 Utrecht Schillertheater 030-2319380

Recensent: Frank Brasser


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping