Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Murth Mossel - Gunstige Ligging Ten Opzichte Van De Wereld

Locatie: Theater Diligentia
Plaats: Den Haag
Gehouden op: 16-03-2012
In een goed gevuld Theater Diligentia speelt Murth Mossel zijn première van zijn derde avondvullende voorstelling 'Gunstige ligging ten opzichte van de wereld’.

Op het podium staan glazen pilaren en een glazen bankje. Ze wachten tot Murth Mossel opkomt met de jazzy klassieker ‘When you’re smiling’ van Larry Shay, Mark Fisher, and Joe Goodwin. Qua muzikaliteit zit je bij Mossel wel goed. Hij rapt immers ook al een tijdje, zowel solo als bij de groep Flinke Namen. Nu laat hij ook horen over een mooie donkere zangstem te beschikken. De blazers maken het geheel af, maar vormen tegelijkertijd een afleiding wanneer Mossel begint met praten. Het lied vormt meteen de basis voor de derde show van Murth Mossel.

De cabaretier begint over geluk en rijkdom, en over de waarde van het leven. Hij duikt meteen de zaal in met een de vraag welk cijfer mensen aan hun leven geven en speelt goed in op de antwoorden en op wat laatkomers. Naadloos gaat hij over naar zijn eigen situatie. Hij vertelt de trotse bezitter te zijn van zijn eerste huis. Hij neemt het publiek mee naar het voortraject: de huizenjacht. Meteen zien we één van de kwaliteiten van Mossel; zijn spel en mimiek. Beeldend laat hij zien hoe 'happy' en 'klein' hij wordt als hij achter de makelaar mag aanlopen bij het juiste huis.

De creatieve duizendpoot, naast rappen speelde Mossel ook in sketches van BNN’s Comedy Live, praat een hoop onderwerpen aan elkaar, maar ondanks zijn stand-up comedy achtergrond weet hij de gang er niet elke keer in te krijgen en houden. De aanlopen zijn vooral heel lang, terwijl de eindgrappen soms  ietwat tegenvallen. Regelmatig wordt de gemakkelijke lach gezocht en ook gevonden. De makkelijke weg lijkt overigens misschien juist wel de goede, want als hij echt iets te melden heeft (de euro, zorg in Amerika, politiek), lijkt zijn publiek af te haken.

De Comedytrain'er scoort vooral wanneer hij het thema 'mannen en vrouwen' bespreekt. Als hij terug gaat naar zijn ‘roots’ in combinatie met de vooroordelen weet hij de zaal ook mee te krijgen. Verder is de publieksparticipatie van Mossel elke keer raak. Hij houdt de zaal op deze manier ook strategisch bij elkaar. Dat is nodig, want de zaal lijkt verdeeld. In de rechterhoek knalt er op andere momenten een harde lach in, dan links in de zaal en ook voorin wordt er op andere momenten gelachen. Een totale volle lach is niet vaak hoor- en voelbaar helaas.

‘De Mens’ is een terugkerend onderwerp. Hij wordt belachelijk gemaakt, in de maling genomen, op een weegschaal gelegd, een spiegel voorgehouden, maar bovenal houdt Murth Mossel van ‘de mens’. Vooral als een ieder lacht en glimlacht en dat benadrukt hij tijdens zijn slotwoord. Die mooie gedachte brengt hij in ieder geval mooi over.


Tags:

Murth Mossel

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment