Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Greg Shapiro - Superburger (première)

Locatie: De Meervaart
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 14-12-2012
De blauwe zaal in de Meervaart in Amsterdam is tijdens de première van Greg Shapiro's 'Superburger' op enkele stoelen na uitverkocht. De Amerikaan viert zijn 20-jarig verblijf in Europa. Dit doet hij door zijn twee nationaliteiten met elkaar te vergelijken. Zowel de Amerikaan in hem als de Nederlander wil de perfecte staatsburger zijn.

Hij begint de show met uitleg over wat zijn bedoeling van de titel ‘Superburger’ is. Dat dit ook kan worden gerefereerd aan een typische Amerikaanse mega hamburger, wordt door Gregory toegejuicht met ‘Awesome’. Deze kreet zal vaker voorkomen tijdens deze avond, zodra de Amerikaanse kant wordt besproken. De zaal moet er in het begin nog duidelijk inkomen. Er wordt weinig gelachen door de aanwezige Nederlanders. Terwijl de aanwezige Engelstaligen (voornamelijk Amerikanen) Gregory’s humor sneller te pakken hebben. Door het enthousiasme wat hij uitstraalt heeft hij na zijn inleiding uiteindelijk toch de gehele zaal met zich mee.

Hij wisselt van een monoloog die hij staand doet, naar een zittende scène vanuit de wachtkamer. Hij gaat zijn Nederlandse paspoort verlengen. De wisseling tussen deze scènes wordt kenbaar gemaakt door het kort doven van al het licht. Hij vertelt hier over typisch Nederlandse gewoontes. Diegene waarvan wij zelf niet meer in de gaten hebben dat het absurd is. Daar gebruikt hij kort de inburgeringscursus voor met haar aparte vragen.

Af en toe zet hij zijn zonnebril op en dan is hij de ‘Superburger’, de perfecte inwoner die problemen in Nederland oplost. Dit doet hij bijvoorbeeld als verkeersregelaar op een druk kruispunt in Amsterdam.

Zodra hij zijn zonnebril af doet, vertelt hij hoe de Nederlanders daadwerkelijk op zijn heldendaad reageren. De zaal geniet op deze momenten het meest. Hard gelach uit alle hoeken van het publiek zijn hoorbaar. Zowel Amerikanen als Nederlanders lachen om de herkenbare situaties die hij voor ze schetst.

De show wordt Engelstalig opgevoerd met hier een daar Nederlandse woorden of zinnen ertussen. Gregory articuleert duidelijk in beide talen, zodat het begrijpelijk blijft voor iedereen. Ook voor mensen die wat minder goed zijn in het begrijpen van de Engelse taal. Moeilijke woorden vertaalt hij naar het Nederlands en zo blijft hij bij beide partijen geliefd. Andersom vergeet hij soms terug te koppelen naar het Engels en wordt de grap alleen in het Nederlands uitgelegd. De Amerikanen in de zaal raken hierdoor de rode draad kwijt.

In ‘Superburger’ geeft Greg Shapiro een kijkje in het Amerikaanse leven en hun denkwijze. Waar hij in zijn vorige show de Nederlanders hun eigen inburgeringscursus liet doen, houdt Greg hen in deze voorstelling eerder een spiegel voor. De Nederlandse gebruiken en omgangsvormen neemt hij dan op de hak. Hierbij gaat hij niet in op clichés die er bestaan over Nederlanders of Amerikanen. Hij vindt juist originele dingen uit beide samenlevingen. Dit maakt het verrassend en leuk voor een breed publiek.

Zoals een Amerikaan zou zeggen ‘Awesome’!

Recensente: Samantha Brouwers

Tags:

Greg Shapiro

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerde recensies

Greg Shapiro
  11-03-2012 Greg Shapiro presents Ava Vidal
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment