Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Anne Jan Toonstra - Murw

Locatie: Theater Bellevue
Plaats: Amsterdam
Gehouden op: 19-02-2013
De kleine zaal van Theater Bellevue is goed gevuld voor de voorstelling ‘Murw’ van Anne Jan Toonstra. Afgelopen week ging deze derde show van oud-winnaar van Cameretten en het Groninger Studenten Cabaret Festival in première in Grongingen, dinsdag was Theater Bellevue aan de beurt.

Wat doe je als je niet kunt slapen? Dat is de vraag die Anne Jan stelt als hij het podium op komt lopen. Dan ga je piekeren over dingen die overdag niet zo belangrijk waren om over te piekeren. Het verliezen van angsten, de dood en de ongemakkelijke momenten in een sauna passeren de revue.

Op het podium ligt een luchtbed. Het staat symbool voor de piekerende, soms slapeloze Anne Jan. “Napoleon had meerdere bedden in zijn kamer staan, voor als hij niet kon slapen” legt de cabaretier uit. Anne Jan gebruikt zijn luchtbed om op meerdere te komen. Van deze grappige psychologie van de koude grond vertrekt Anne Jan naar Zuid-Frankrijk voor een kampeervakantie. Het is een mooi speels bruggetje.

Anne Jan bouwt zijn verhaal goed op. Met lange tussenposes laat hij zin voor zin aan zijn publiek weten waar hij heen wil. Hij neemt zijn publiek mee in zijn verhaal en laat met zijn techniek zien alles onder controle te hebben. De rust past bij zijn totale act: Anne Jan houdt zijn opkomst klein en heeft een simpel decor, dat naast het luchtbed nog bestaat uit een piano, pianokruk en aan de andere lounge stoel. Door dit sobere decor wordt de aandacht volledig gevestigd op Anne Jan en zijn verhaal.

Met zijn mimiek brengt hij de grap goed over. Soms is alleen het trekken van zijn gezicht al meer dan genoeg om de zaal te laten lachen. Hij is niet grof of erg op de politiek gericht. Herkenbare verhalen uit zijn eigen leven en zijn kijk op de dingen maken het interessant. Hij kweekt sympathie bij het publiek en komt daardoor weg als hij een harde grap vertelt, al gebruikt hij de harde grap slechts een enkele keer in zijn voorstelling.

De gekweekte sympathie komt ook door het delen van één van zijn trucjes. Hij onderbreekt zijn pianospel door middel van een korte grap. Hij legt hierbij uit dat dit ‘Hans Libergje’ de spanning groter maakt bij het publiek.

Eén van de kwaliteiten van Anne Jan is de dynamiek van zijn verhaal. Hij brengt een juiste afwisseling tussen serieuze stukken en rake grappen. Eén van die grappige momenten is het ‘Hans Libergje’, terwijl hij ook net zo makkelijk over de dood relativeert. Dit laatste doet hij dan weer op zijn eigen manier, waardoor hij de spanning omtrent het onderwerp doorbreekt.

Murw is een goed opgebouwde, gevarieerde voorstelling. Anne Jan Toonstra kiest niet altijd de gemakkelijkste weg en heeft mooie gedachtespinsels. Het hoogtepunt van zo’n spinsel is toepasselijk het slot van zijn voorstelling. Waarbij het publiek weer netjes terug op aarde wordt gezet.

Fotografie: Merlijn Doomernik


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerd nieuws

Anne Jan Toonstra
  27-08-2014 ​Uitmarkt 2014 vol cabaret
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping