Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Silvester Zwaneveld - In de lift

Locatie: Theater Diligentia
Plaats: Den Haag
Gehouden op: 08-03-2013
In een goed gevuld theater Diligentia in Den Haag speelt Silvester Zwaneveld zijn nieuwe voorstelling 'In de lift'.

'Die andere helft' van het duo Arie & Silvester is de eerste cabaretier bij wie de telefoon aan mag blijven tijdens de voorstelling. Speciaal voor deze show heeft hij namelijk een smartphone-app ontwikkeld.

Door de app begint de show eigenlijk al voordat Silvester op komt. Op het podium staat namelijk een groot scherm waar het publiek alvast 'naartoe kan appen'. Af en toe schrijft Silvester vanuit de coulissen mee.

Deze app wordt verder vooral inhoudelijk gebruikt voor zijn thema 'lifechanging moments' . Silvester zelf deelt één van zijn lifechanging moments met zijn publiek; het vastzitten in een lift. Hij neemt het publiek mee naar de bewuste gebeurtenis en deelt wat er in zijn hoofd omgaat op dat moment.

In die lift leeft hij in angst, maar zijn fantaserende hoofd laat gelukkig veel ruimte voor de nodige lach. De cabaretier houdt het dicht bij zichzelf: het ouder worden, zijn huwelijk, zijn kinderen en de kilo's. Hij scoort hier veel herkenbare lach.

Deze openheid lijkt meteen ook een drempel weg te halen bij zijn publiek, want nadat hij de vraag "wat was jouw lifechanging moment?" aan de app-gebruikers stelt, krijgt hij veel respons. Het zorgt voor bijzondere gesprekken, waarbij het publiek ook aandachtig naar elkaar luistert. Een bijzondere ervaring.

In de praktijk is het gelukkig niet zo dat het gebruik van de app te aanwezig is in de show. Hij geeft de app een bescheiden, luchtige rol. Silvester heeft hiermee een manier gevonden om interessante onderwerpen te bespreken met zijn publiek, want op zijn iPad filtert hij snel de potentiële mooie verhalen eruit. “Geen grappen” zegt hij er ook nog expliciet bij, wanneer hij om de verhalen van de bezoekers vraagt.

Tussen de serieuze overdenkingen is er ook genoeg ruimte voor meligheid. Tijdens een app-moment laat de cabaretier bijvoorbeeld een uiterst flauwe doch sterke rebus-reeks voorbij komen op het scherm achter hem. Dit zorgt voor een golf aan lachmomenten bij het publiek. Deze reeks bouwt hij strategisch op met als resultaat de hardste lach bij de slotgrap. Verder scoort ook de 'gefrustreerde' Silvester vooral veel lach.

Zijn slotbetoog is mooi en hoewel het een cliché betreft weet hij het publiek te raken met een paar treffende waarheden. Het zijn de gekozen lifechanging momenten uit de show die het hem doen, samen met het sterk aanwezige hier en nu gevoel.

Na de show geeft de cabaretier nog een toegift, “een beetje zoals de deleted scenes op een DVD,“ noemt hij het. Met een knap staaltje visuele effecten, laat hij zijn publiek met een lach achter.

'In de lift' vertelt Silvester hoe zijn leven voorbij schiet. Soms met een lach, soms serieus. Hij deelt, geeft en luistert. Zwaneveld pakt veel emoties en lijkt niet alleen maar grappen te willen vertellen. Hij denkt en vraagt af. Hij interesseert zich in de leuke anekdotes van het publiek, maar gaat ook de zware onderwerpen niet uit de weg. Hij blijft respectvol  en tactvol.

Het grote publiek zal waarschijnlijk nog steeds Arie & Silvester roepen bij het horen van zijn naam, maar met dit stuk laat Silvester toch echt wel zien deze periode achter zich gelaten te hebben. 'In de lift' is namelijk een voorstelling dat precies past bij iemand die zijn eerste lifechanging moment in 1969 beleefde. 'In de lift' is volwassen.


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping