Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Micha Wertheim - Voor je het weet

Locatie: Oude Luxor
Plaats: Rotterdam
Gehouden op: 27-04-2013
Een reusachtig scherm en woorden die worden getypt. Niet veel later valt opeens op dat Micha Wertheim degene is die deze 'live updates' schrijft. Een begin voordat de show begint.

Wertheim zit achter een bureau aan de zijkant van het podium van Oude Luxor in Rotterdam. Het publiek stroomt de uitverkochte zaal nog binnen en Micha typt rustig door. De zinnen op het scherm blijken huidige show ‘Voor je het weet’ te zijn. De cabaretier legt uit wat hij typt, er volgt een spannende show die dus nog niet eens af is. Alles is immers nog leuk vóór je iets weet, daarna is het niet leuk meer, legt Wertheim uit.

Micha zit midden in het maakproces van zijn voorstelling. Hij legt de kijker uit hoe alles in zijn ogen werkt en zoals iedereen weet is Micha’s waarheid waar. Er is geen speld tussen te krijgen, je gelooft elk woord van de cabaretier. Volgens hem is er “geen reden om in paniek te raken”. Met het toevoegen van een simpel woord in de vorige zin, scoort hij meteen een keiharde lach. Het zijn die subtiele dingen die Wertheim tot een zeer interessante en kundige cabaretier maakt.Gelukkig heeft Micha nog één hele goeie mop die hij over had van zijn vorige show, maar verder is er nog niets af. Hij heeft namelijk een writer’s block. Een stoeiende Werheim schrijft en schrapt achter zijn bureau, zijn gedachtes deelt hij overigens ook vooral vooraan op het podium. Die gedachtes zijn zoals altijd puur des Micha’s, verder dan gewone comedy, verder dan de grap en dan tegelijkertijd expres zo slecht dat het grappig wordt.

Mooie vergelijkingen komen voorbij, maar soms slaat Micha te ver door en wil hij de grap net iets teveel uitknijpen tot de tube leeg is. Dit is het geval bij de smartphone-grap en de restaurant-grap. Vooral de laatstgenoemde grap is weinig verrassend na de eerste drie lagen.

Regelmatig neemt Wertheim weer plaats achter zijn bureau. Op het scherm typt hij af en toe verder. Terugkerend in zijn getypte show zijn twee fictieve personen. Met die twee weet Wertheim meerdere malen de lachers op zijn hand te krijgen. Ook bij het verder typen en deleten ontvangt hij veel lach. De dyslectische cabaretier weet zelfs de spellingscontrole zeer vindingrijk te gebruiken.Wertheim zijn kenmerkende cynische haren is hij nog niet verloren, maar volgens eigen zeggen is hij wel milder geworden. Het Koningslied vindt hij namelijk geweldig en DWDD en Joop van de Ende kunnen duidelijk ook niet meer stuk bij hem. Vooral het stuk met Joop van de Ende is enorm grappig. De oorzaak van zijn milder worden ligt bij zijn kinderen. Gelukkig voor het publiek heeft de jonge vader zijn kinderen meegenomen. Op deze manier krijgt iedereen nog een hilarisch kijkje in de keuken/ slaapkamer van papa Micha.

Op het eerste gezicht lijkt de rol van de kinderen een bijrol te zijn, maar later blijkt een simpel ogende vergelijking in deze scene een sleutelrol te vervullen bij het rondmaken van de show. De intelligente Werheim laat niks aan ironie over als hij juist de laatste punten op de i zet in zijn toegift. Eerder nog bekritiseerde hij dit show-ondedeel nog op ongekende wijze., maar nu laat hij het publiek lachen als kinderen, met zijn zeer originele vondst.

JvdBerg, Camedy.nl

Fotografie theaterposter: Merlijn Doomernik
Fotografie inzet: Clemens Rikken


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment