Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Javier Guzman - Delirium II

Locatie: Theater Zuidplein
Plaats: Rotterdam
Gehouden op: 13-06-2013
Op donderdag 13 juni speelt Javier Guzman Delirium II in Theater Zuidplein Rotterdam. Het vervolg van de eerste verslavingsshow gaat over drugs. Of Delirium II zijn succesvolle voorganger kan overtreffen zal anderhalf uur later duidelijk moeten worden.

Een overwegend jong publiek (18-26) ziet Guzman in looppas opkomen en hoort hem haastig een middelmatige vergelijkingsgrap maken. "Dus..dat maak ik mee.." de gespeelde grappenmaker lijkt niet de cabaretier Guzman te zijn, maar lijkt meer op de ongemakkelijke houding van junk Guzman. Enkele secondes later zit je als publiek midden in Javiers louche wereld. 

Of de cabaretier alles opengooit weet alleen hij, maar dat alles beeldend neer wordt gezet zal niemand ontkennen. Alles voelt echt, beklemmend, pijnlijk en het randje humor maakt het geheel af. Het is die Guzman die ondanks zijn beruchte imago toch weer de sympathie weet te krijgen van zijn fans, liefhebbers en critici, omdat hij je weet te pakken en te boeien. Een briljant acteur, een praatjesmaker of intrigerend studieobject, Guzman is het allemaal.

Op het podium staan vier rode trendy lounge bankjes. Op het oog niet bijzonder, maar naarmate de show vordert ruimt Guzman de stoelen op. Het staat symbool voor de afgelopen periode en nu. De loungebankjes passen als puzzelstukjes in elkaar.

Ondertussen gaat het dagboek van Guzman verder. Van de eerste snuif tot zijn vriend de dealer van duistere parkeerplekken tot zijn neusschotje, op het podium zien we een verhaal van een junk die alles doet om aan zijn spul te komen. Het is een indrukwekkend verhaal.

Het middenstukje van de puzzel wordt tussen de loungebankjes gedrukt, de puzzle is bijna af. Maar het eindigt net iets anders. Het eindigt op zijn Guzmans. Niet met “ze leefden nog lang en gelukkig”. Dat past niet bij hem. Dus schopt hij. Om vervolgens weer op zijn manier iedereen te bedanken. Waarna het publiek zijn dank met een staande ovatie in ontvangst neemt.

Delirium II heeft veel gelijkenis met zijn met Neerlands Hoop bekroonde show Delirium I. Het gewicht lijkt (andermaal) gelegd te zijn in het verhaal. De grappen komen vanzelf. Guzman is openhartig en zit ook nu vol met keiharde zelfspot. Soms een gemakkelijke grap, soms een typische drugs-joke, soms juist weer een mooie gedachte en soms schokkend ernstig. Bij Guzman weet je het nooit en dat maakt hem nou juist zo interessant.


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerde recensies

Javier Guzman
  29-02-2012 Lambert-Jan Koops - 36
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping