Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Leon van der Zanden- Rebel (première)

Locatie: Parktheater
Plaats: Eindhoven
Gehouden op: 27-09-2013
Een goed gevulde zaal in het Parktheater Eindhoven wacht nieuwsgierig op de show ‘Rebel’ van Leon van der Zanden. De show wordt aangekondigd als ‘een nieuwe vorm van theater’. De sympathieke Brabander begint de show met een inleiding waarin hij het publiek vertelt wat zij kunnen verwachten. Een combinatie van toneel, cabaret, improvisatie, een absurdistisch sprookje en zelfs stukken dans. Dat is wat Rebel is, maar dan nog veel meer.

Leon begint op de troon als de koning. Hij heeft een koninkrijk met slechts konijnen erin. Één konijntje is voor hem erg speciaal. Vanuit dit begin wordt er ingezoomd op het verhaal en komen we uit bij het hoofdpersonage Robert. Als Robert in een meer terecht komt na het volgen van een tor, krijgt hij te maken met zeewezens. Robert krijgt geen lucht meer onder water en hij wil naar boven. De wezens willen hem helpen overleven op één voorwaarde: Hij moet een paard offeren bij volle maan.

Robert is verward en ontmoet zijn droomvrouw en haar patserige vriendje Romeo. De hoofdpersoon wordt bijgestaan door Max, hij voorziet Robert van advies en stuurt hem de juiste richting op. Om het geheel compleet te maken is daar ook nog de bodyguard van Romeo. Leon heeft hem een plat Limburgs accent gegeven en als je als Brabander een dergelijk typetje neerzet en je speelt deze show met een volle, Brabantse zaal, dan krijg je de zaal plat. Dit lukt Leon ook al via zijn mimiek. Hij weet namelijk constant zijn personages zo sterk overdreven neer te zetten dat hij hier keer op keer de lach mee weet te scoren.

Absurdisme wisselt zich af met sprookjeselementen. Er wordt in een snel tempo gewisseld tussen verschillende dimensies. Als eerste die van de koning, hieronder de dimensie van Robert en als laatste die van Leon zelf. Hij vertelt zijn mening over de personages. Snapt hij zelf wel wat er gebeurt? De zaal raakt in het begin van de voorstelling verward door deze nieuwe manier van cabaret. Verschillende geluiden uit de zaal laten merken dat ze geen idee hebben waar Leon heen wil. Hij weet hier juist op in te spelen. Hierom wekt hij het vertrouwen en gaat de zaal mee in zijn verhaal.

Een speciale rol in de show is weggelegd voor muziek en geluidseffecten. De sfeer van het verhaal wordt kracht bijgezet door achtergrondgeluiden en spannende muziek. De geluidsman heeft de taak om live enkele effecten toe te voegen aan de show, zoals die van een duif. Als hij zich verontschuldigd hiervoor omdat ze geen goed geluidseffect hebben kunnen vinden en hij het daarom zelf moest doen, giert de zaal het uit. Interactie met het publiek is er keer op keer weer.

Rebel is een verhaal dat je laat lachen om het onbekende en absurde in het leven. Wat betekenen dromen en wat zijn werkelijke gebeurtenissen? Het publiek verlaat de zaal na het hebben van een leuke avond. Veel vragen blijven doorspoken. Wat hebben we eigenlijk gezien en wat betekende het verhaal nou eigenlijk? Het bezoeken van deze show is daarom iets wat je niet snel zult vergeten.
 

  Volgende review: Jeroen Leenders - Geen Idee
  Vorige review: Javier Guzman - Delirium II

Wil je Leon van der Zanden in huis halen? Koop dan nu de onderstaande DVD's

Gerelateerde recensies

Leon van der Zanden
  11-02-2009 Leon van der Zanden - Cola (Try-out)
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment