Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Paul de Leeuw - Ik ben rustig! (première)

Locatie: Nieuwe Luxor
Plaats: Rotterdam
Gehouden op: 09-02-2014
In het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam is zondagmiddag “Ik ben rustig” van Paul de Leeuw in première gegaan.

De grappige, tegenstrijdige titel “Ik ben rustig!”is stiekem veel mooier dan hij lijkt. Het waren de laatste woorden van iemand die erg dicht bij Paul stond. Het liet Paul nadenken over wat zijn laatste woorden zouden kunnen zijn. Het zijn overdenkingen die iedereen wel eens heeft en dat maakt dit universele thema meteen zo boeiend. 

In de show praat Paul openhartig over de dood. Sinds zijn twaalfde denkt hij al dat hij nooit ouder dan 52 zou worden. Nu dat moment zo dichtbij is, kijkt Paul terug op zijn leven en gaat hij na hoe deze gedachte hem gevormd heeft tot wat hij nu is. Komt zijn gedrevenheid door die steeds sneller tikkende klok?Paul vertelt over hoe hij zijn dood voor zich ziet, maar ook wat hij absoluut niet wil. Daarnaast zingt hij ook Nederlandse versies van de nummers die hij graag op zijn crematie zou willen horen. 

Hoewel de dood met dikke rode draden door de voorstelling heen loopt, valt er nog genoeg te lachen met Paul. Eén van de hilarische momenten is als Paul vertelt hoe hij en zijn man hun twee zoons seksuele voorlichting geven. Paul is echt. Alles voelt nog echter vanwege het feit dat de hele zaal in zijn woonkamer zit. Samen met Paul duikt het publiek even later de keuken in. Op het menu staat een appeltaart. Het publiek is zijn gast en dient zich aan zijn regels te houden. Het mag duidelijk zijn dat de appeltaart à la Paul gebakken wordt.Paul neemt zijn publiek mee met zijn levensrit richting zijn dood. Natuurlijk is hij niet de eerste cabaretier met ‘de dood’ als thema, maar het is het talent en de persoonlijkheid van Paul, waardoor alles toch weer een nieuw en eigen leven krijgt.

De appeltaart gaat uiteindelijk naar iemand in het publiek met een bijzonder verhaal. Perfect voelt Paul aan hoe hij de taart het best kan geven. Met respect, gevoel en gewoon door samen te lachen.Paul is geen komiek, daarvoor laat hij net iets meer zien dan alleen maar de grap. Die strakke, scherp geschreven grappen mist hij zelfs. Het is bijna vrijblijvend en voelt als spontaan. Paul is theater, entertainment en één vat vol creativiteit, nog steeds. Het tv-kijkend publiek zag lange tijd geen vernieuwing. Sonja Barend confronteerde hem zelfs live bij De Wereld Draait Door, maar in het theater lijkt Paul de Leeuw zijn tweede leven te hebben gevonden. En dat leven mag gerust veel langer duren dan 52 jaar.

Flyerontwerp: Graafisch.nl
Foto in flyer: Lenny Oosterwijk
Fotografie: Jaap Reedijk


Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping