Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Lucky Fonz III - Neurose, geur & maneschijn

Locatie: Theaters Tilburg
Plaats: Tilburg
Gehouden op: 22-11-2014
Met Lucky Fonz III Neurose, geur & maneschijn zet Lucky Fonz een nieuwe, gewaagde stap in zijn carrière. De singer-songwriter, geboren als Otto Wichers, transformeert daarmee van muzikant naar cabaretier. De programmainformatie, die vooraf bij Theaters Tilburg is beschikbaar gesteld, stelt al letterlijk de vraag of de artiest wel veelzijdig genoeg is voor zo’n stap. In anderhalf uur geeft Lucky Fonz daar gedegen antwoord op, al zei het – zoals men van hem gewend is – met de nodige verwarring.

Zodra de Goudse kunstenaar het podium betreedt, zoekt hij de interactie op. De toon is gezet, het publiek weet wat haar te wachten staat: meedoen. En dan niet eens in de standaard ‘klapt u lekker mee’-manier, maar écht meedoen. Lucky Fonz claimt al vroeg in de voorstelling zijn carrière begonnen te zijn voor publiek dat niet op hem zit te wachten, en zijn rappe replieken op (bijdehante) toeschouwers lijken een overblijfsel uit die tijd. Tegelijkertijd doet dat, gecombineerd met zijn zonder twijfel ijzersterke muzikaliteit, de twijfel rijzen: is dit nu cabaret, of een muzikant die tussendoor goed kan babbelen en een meester is in het sturen van interactie?

Voornamelijk de eerste helft van de voorstelling lijkt hij hiermee te worstelen. Daarbij mag buiten kijf staan dat Fonz’ verhalen zowel goed als vermakelijk zijn, en ook zijn liedkeuze en composities de zaal iedere keer weer juist weten te raken. Toch duurt het enige tijd voor het duidelijk is waar er precies naar gekeken wordt. 

De rode draad van de voorstelling is het vertellen over zijn Rare Tijd, naar eigen zeggen een periode die zowel hemzelf als zijn omgeving zwaar belastte. Hij kwam eruit door iets wat Fonz een klein wonder noemt, in de gedaante van ‘Linde met een E’, zijn vriendin. Zij daagt hem uit om zichzelf verder te verkennen in allerlei opzichten. Afwisselend tussen gitaar en piano brengt de cabaretier daarbij liedjes die het leven van allerlei kanten belichten. Zijn conferences lijken op het eerste gezicht bijeengeraapt, maar vormen uiteindelijk een som die het einde van de Rare Tijd inluidt. Daarbij speelt ‘wat als dat niet gebeurd was’ een grote rol. Kenmerkend voor Wichers is verder natuurlijk zijn ongemakkelijke en nerveuze manier van doen, die heel knap de vraag ‘typetje of niet’ in balans houdt. Daarmee zet de artiest het publiek constant op het verkeerde been, terwijl hij verhalen en grappen vertelt die op een haast onbevattelijke manier verweven met elkaar lijken.  

Zo maken magistrale muziek en een sterk persoonlijke verhaallijn dat Lucky Fonz III zeker in het rijtje cabaretier thuishoort. Zijn timing is fenomenaal, net als zijn omgang met het publiek en zijn gevoel voor nuance in lied en tekst. Het maakt Neurose, geur & maneschijn grappig, prikkelend beschouwend en een aanrader voor iedereen die eens cabaret nét op een andere manier wil beleven. 

Recensie: Kevin van Kalkeren
Fotografie: Atlynn Vrolijk

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Leading Entertainment