Best gelezen nieuws

Best gelezen recensies

Javier Guzman - Absurd Verlicht (première)

Locatie: Theater Diligentia
Plaats: Den Haag
Gehouden op: 15-01-2015
"Ik heb schijt aan recensies!" Schreeuwt Javier Guzman na een half uur spelen tijdens zijn première van Absurd Verlicht. Deze schreeuw komt voort uit alles wat er ook maar mis kan gaan in zijn show in een kleine tien minuten tijd.

Guzman begint zijn voorstelling opgefokt. Het publiek krijg in sneltrein vaart een mix van flauwe overdenkingen en goede vondsten. Al snel wordt duidelijk waarom hij zo opgefokt is. Waar in voorgaande voorstellingen rollen waren weggelegd voor de heftige periode rondom zijn alcoholisme en drugsverslaving, is het tijdens deze show vooral de liefde die een rol speelt. Wie nu echter een romantische voorstelling verwacht, komt bedrogen uit. Guzman laat weinig heel van zijn exen.

Naast de liefde is Guzman vooral aan het zoeken in het leven. Guzman is 37 jaar, hij zit op de bank en staart voor zich uit. Hij wacht ergens op of niet. Hij weet het niet. Het zijn die typische vragen die we ons allemaal stellen. Javier deelt deze fase van zijn leven met het publiek en zoals we van hem gewend zijn scoort hij veel lach bij zijn publiek.

Guzman heeft gelukkig ook nog genoeg vragen rondom andere kwesties. Hij snapt nog steeds een heleboel dingen niet en tussen zijn naïviteit en verbazing zitten met regelmaat rake en mooie gedachtes. Guzman ratelt over salsa-lessen, Ebola en God, slimme en domme dieren en het concept fitness. Stuk voor stuk zorgen deze onderwerpen voor lachgolf in de zaal. Ook zijn aanvaring met de politie behoort tot één van de leukere stukken in zijn show. Guzman duikt zelfs de actualiteit in om nog even 'zijn mening' over Parijs te geven.

Op zijn best is Guzman als er iets in de zaal gebeurt. Eerst wanneer een telefoon, wat later een werker blijkt, afgaat. Vervolgens is een klas met 28 12-jarigen, inclusief leraar aan de beurt komt en als toetje voelt iemand zich niet veel later ook nog eens niet goed. Het kan allemaal tijdens deze bizar verlopende 10 minuten in de show. De cabaretier is bij elke onderbreking super scherp. Hij zit duidelijk in een flow en hoewel er al genoeg te lachen viel voor deze interacties, doen deze momenten de show veel goeds. Guzman is los en pakt de zaal volledig in. 

Absurd Verlicht is een, vanzelfsprekend, luchtigere show dan zijn voorganger Delirium II en minder recent Delirium I. Dat kan voor de liefhebbers van de Delirium shows even wennen zijn. Guzman kiest met Absurd Verlicht voor het fictieve verhaal, terwijl er altijd een zekere spanning om de persoon Javier Guzman heen hangt. Die spanning ontbreekt in Absurd Verlicht. Wie gewoon lang, vaak en hard wil lachen, zal dat weinig uitmaken. Die gaan gewoon lachend de deur uit na het zien van Absurd Verlicht.

Recensie: Jeffrey van den Berg
 

Bestel de best verkopende cabaret dvd's.

Gerelateerde recensies

Javier Guzman
  29-02-2012 Lambert-Jan Koops - 36
Advertentie
Bent u op zoek naar cabaretiers, stand-up comedians, cabaret of andere comedy-gerelateerde acts voor bijvoorbeeld een:
  • Bruiloft
  • Bedrijfspresentatie
  • Verjaardagsfeest
  • Horeca
  • Jubileums en andere feesten
Camedy.nl verzorgt het allemaal!
Meer informatie


Banner Webshaping